Cuma, Mart 29, 2024
BorsaKervansaray

Bir gazinin Kervansaray çığlıkları

Kervansaray Yatırım’ın mağdur hissedarları , icradan satışa konan Bodrum’daki otelin şirketin içinden çıkmaması için büyük mücadele veriyor. Çığlıkların bir sahibi de gazi astsubay. Borsada yaşadıkları tam bir dram…

 

Sözde halka arz edilmiş ama…
Bilerek batanlar, hileli kepenk kapatanlar, hayasızca içleri boşaltılanlar, yatırımcısına kazık atanlar o kadar çoğalıyor ki…
BİST 100, BİST 50, BİST 30… Yakında BİST Yokuz…

“BU HİSSE PARA KAZANDIRIR MI?”

Türkiye’nin yatırımcı sorunlarına fener tutan, şirketleri, hisseleri tepeden tırnağa mercek altına alan tek adresi Yatırımcı Masası’na derdini döken bir vatandaş soruyor. “Kervansaray hissesi bize para kazandırır mı?”. Kağıt yerlerde ancak tarzında hiddet yok. Kırgınlık yanına bile uğramamış. Ama sonrası belirsizlik. “Bekleyelim mi, yoksa satalım mı?”. Beklemek belki bir umut fakat satmak, zararı cebe atmak… İşte bu yoruyor, üzüyor insanı, yürek yakıyor.

GÖZYAŞLARI NİÇİN AKIYOR?

Kamuya açıklanması gereken bilgileri saklamakla, pay alım teklifi yükümlülüğünü yerine getirmemekle ünlü, bu suçlarından ötürü SPK’nın affetmediği, çeşitli tarihlerde hakkında ceza verilen Zeynep Tümer’in yüzde 67’sini kontrol ettiği Kervansaray Yatırım, küçük ortaklarını ağlatanlar zincirinin eski bir halkası. Üstelik yıllardır. Ama bu günlerde gözyaşlarının yeni bir nedeni var.
Kârı unutan, sürekli zarar eden, mevcut özsermayesi sermayesinin gerisine düşen Kervansaray Yatırım, 22 kuruşa inen hisseyle yatırımcısına yaşattığı hayal kırıklığı bir yana, öfke kabarmasına yol açan kritik bir gelişmenin de odağında. Torba’daki Kervansaray Bodrum Resort & Hotel’in icradan satışı kendi olayını yarattı bile.

ŞOK İDDİA: GERÇEK DEĞERİ 250 MİLYON TL

Kervansaray’ın bankaya ödeyemediği kredi borcu yaklaşık 34 milyon. Borcun devredildiği şirketin başlattığı alacak operasyonunda icra yoluyla satışa konmasına karar verilen Kervansaray Bodrum Oteli’ne biçilen değer 94 milyon. Yatırımcıların iddiasına göre ise gerçek ederi 250 milyon. 34 milyon TL’ye karşılık söz konusu değerli taşınmazın göz göre göre el değiştirmesine mani olmak isteyen yatırımcılar yardım edebilecek her kapıyı çalıyor. Şimdiye kadar bir ses duymasalar da Kervansaray’ın mağdurlar kafilesinde öngörüler hala iyimser. Boğazlarını sıkacak o ipi çektirmemekte kararlılar. “Tek şansımız toplayabilirsek Genel Kurul” diyorlar. Ama engeli aşarlarsa. Çünkü bunun için hisse çoğunluğunu sağlamak zorundalar. Satış gongunun çalmasına 8 gün kala, her gün mücadeleye destek verecek yeni küçük yatırımcılar arıyorlar.
Kenvansaray hissedarları ciddi manada seferberlik ilan etmiş durumda.

İlginizi Çekebilir;  Kervansaray Kot Dışına mı Çıkarılacak?

GAZİ YATIRIMCININ FERYADI

Seferberlik ordusunda ise bir gazi var. Astsubay. Doğu Anadolu’da aldığı yara madalya. Ya Şirketin verdiği yara? Devleti, milleti uğruna hayatını ortaya koyarken gururuyla ortalığı inleten gazi astsubay bir hisse karşısında inliyor. İnletenler utansın. O korkusuz, bayrak, vatan icin canını vermeye hazır asker, ailesi için korkuyor. Korkutanlar utansın. Birikimi uçmuş, ele güne muhtaç olunacak günler pusuda bekliyor. Parasını pul edenler utansın. “Evim darmadağan oldu, yuvam yıkıldı” diyor. Anlatırken tıkanıyor.
Büyük hayallerle tasarruflarını, yüzde 25’i halka açık Kervansaray’a yatıran küçük yatırımcılar, yatırımın kazandırdığı büyük kayıpla (!) girdiği bunalımdan bir türlü çıkamıyor. Her hamlede yeniden boğulacak gibi oluyor.
Zeynep Tümer iki yıldır ne karar dinliyor, ne feryat duyuyor. SPK, “Çağrı yap” dedikçe, o yargıya itiraz yoluyla işi yokuşa sürüyor. Bir değil, iki değil. Zaten dermanı kalmamış yatırımcı nefes bile alamıyor!

“LÜTFEN SESİMİZİ DUYUN”

Prostestolar, davalar, satışı engellemek için ele ele sosyal medyada kurulan platformlar, Kervansaraycıların acısına sahne oluyor. Yatırımcılar otoriteye şikayet yağdırıyor. Borsagundem.com’a mail atıyor. Tek dertleri sesimizi duyun, tek istekleri sesimizi duyurun.
Kervansaray Yatırım’ın hakim ortağı (yüzde 67) Zeynep Tümer’in estirdiği mağduriyet rüzgarında savrulan,belini doğrultamayan yatırıcımlar, bir yandan zorunlu çağrı için çaba gösterirken şimdi de borçlar yüzünden icra yoluyla satışa konan Bodrum’daki otelin yok pahasına elden çıkmasını önleme savaşı veriyor.

KREDİ BORCUNA KARŞILIK SATILIK OTEL

Banka, Kervansaray’dan alacağı 29,5 milyon TL ve 1.1 milyon euroyu Mega Varlık Yönetim A.Ş’ye temlik ediyor. Kredi borcuna karşılık teminat olarak gösterilen 49 yıllık irtifak hakkı olan Kervansaray Bodrum Resort&Hotel de, anapara, faiz ve masrafları toplayan Mega Varlık’ın talebi üzerine Bodrum 2.İcra Dairesi tarafından satışa çıkarılıyor.Satışa hazırlık hesabında tesise biçilen değer 94 milyon TL.
Bir başka deyişle zorunlu çağrı yükümlülüğü hakları Kervansaray yönetimi tarafından ısrarla görmezden gelinen yatırımcıların, yüzde 25’ine ortak oldukları şirketin aktifinde bulunan önemli bir taşınmaz, kredi borcuna karşılık gitti, gidiyor.
Açık artırma usulü de olsa icra satışlarında varlıkların ne kadar ucuza elden çıktığını, gerçek değerini bulmasını kimsenin beklemediğini herkes biliyor. Üstelik kulislere yayılan iddia tam bir bomba. Otelin 250 milyon TL olduğu konuşuluyor. Yatırımcıların çıkardığı rakam SPK’nın şikayet dosyasına giriyor.
İşte kıyamet bu yüzden kopuyor, satışın engellenmesi için büyük çaba sarf ediliyor.

İlginizi Çekebilir;  Gübretaş Maden Altın Dökmek için Son Aşamaya Geldi

DAVA ÜZERİNE DAVA AÇILIYOR

Kamuoyunda mücadele saflarını sıkı tutmak için canla başla çalşan o kadar çok Kervansaray mağduru var ki, saymakla bitmez. Mesela Bursalı avukat, mesela gazi astsubay.
Avukat Nail Çakır bir grup yatırımcı adına Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde “İfa davası” açıyor. Onu başka davalar izliyor. Azınlık haklarını koruma mücadelesinde kervana katılan mağdur yatırımcı sayısı sürekli genişleiyor.

“HİSSEDARLARDAN MAL KAÇIRILIYOR”

Astsubay, konu üzerindeki hassasiyetlerini SPK’ya gönderdiği bir dilekçe ile otorite nezdinde bir kez daha dile getiriyor. Ancak onun gündeme getirdiği iddia çok daha başka. Şikayetin konusu; Kervansaray Yatırım Holding A.Ş.nin, şirket taşınmazlarını muvazaalı şekilde icradan sattırması nedeniyle, şirketten ve hissedarlardan mal kaçırmak suretiyle suç işlemesi ve hissedarlarının zararına sebebiyet vermesi hakkında.

GİRİFT İLİŞKİLERDE ÇARPICI BİR İDDİA

Ha 22 kuruş ha 22 kurşun! Hiç fark etmiyor. Tüm parasını bağladığı hissenin vurduğu Astsubay, otoriteye dilekçesinde Bodrum’daki otelin satışına ‘yatırımcılardan mal kaçırma’ iddiasıyla giriş yaparken, girift ilişkileri yazıyor. Çarpıcı bir ortaklık iddiasını da gündeme taşıyor: “Mega Varlık Yönetim Kurulu Başkanı Jacob Ortell Kingston, kira sözleşmesine istinaden otel malzemesi ve teknolojisinin satışında ismi geçen Blane Teknoloji Sistemleri’nin eski ortağıdır. Bu şirketin de Kervansaray Yatırım Holding ile önemli ticari bağlantıları mevcuttur.”
Dikkat çekici değil mi?

SÜRÜNEN YATIRIMCILAR

Umutsuzluk ekmek olsaydı Kervansaray yatırımcısı aç kalmazdı ancak hayatın gerçeği ne yazık ki öyle değil. Büyük umutların cılızlaşan ışığı öldürmüyor ama maalesef süründürüyor. Çoğumuzun haberi bile olmuyor.
Varını yoğunu Kervansaray’a yatıran, batıran, gazi astsubayın şu sözlerini bir okuyun da dramın boyutunu kavrayın:
“Artık psikolijimiz bozuldu, evim darmadağan oldu, ailem parçalandı, yuvam yıkıldı. Diyeceksiniz ki neden Kervan’a girdin? Ben bunların böyle bir şirket olduğunu bilseydim girer miydim? Hiç mi onların suçu yok? Niye bu şirketi borsaya aldılar? Benim bu parayı dağlarda nasıl kazandığımı bir Allah biliyor bir de silah arkadaşlarım. Ben Doğu Anadolu gazisiyim, her zaman devletime, milletime vatanıma canımı bile veririm. Sizlere yalvarıyorum, bu adamlara ‘dur’ deyin artık, şirketin içini boşaltıyorlar…”
Var mı bundan ötesi? Evet, bunca çöküşe, ızdıraba rağmen var. Şikayet ettiği merciye duyduğu şu saygıya bakın. “Sizi üzdümse, kırdımsa özür dilerim.”

İlginizi Çekebilir;  Finanstürk Yazdı, Kervansaray Doğruladı.

HAKKINI ARARKEN UTANAN YATIRIMCI!

Bir yanda devletine muhabbet, özen, milletine bağlılık, silah arkadaşlarına sevgi; bir yanda ise hak bilmez yöneticilerin tavırları, sözleri, çevirdikleri dolaplar. Birikimler yutulan gazinin her kelimesi tokat gibi. Selam durulması gereken bir yatırımcı dersi. Paramparça olmuş bir hayat, paramparça edenlerden hesap sorulması için yetkililere seslenirken bile içi titriyor, utanıyor. Biraz ileride ise söndürülmüş bir ocak, bir aile donuyor!
Oysa ısıtmasa da yanan bir şey var, içindeki ‘belki, bir gün…’ ateşi.

OHH DEDİRTECEK HABER GELECEK Mİ?

İcra işleminin gerçekleşmesi halinde telafisi imkansız zararların doğacağını savunan, Bodrum 2.İcra Dairesi’nde 23 Aralık günü yani 8 gün sonra yapılacağı ilan edilen satışın tedbiren durdurulması için yetkili makamlara ulaşmak için koşturan Astsubay, ‘ohh be’ dedirtecek o haber için bekliyor. Gün sayarak…
Ama tabi ki gazi tek değil. Bütünün bir parçası. Kervansaray yatırımcıları da boş durmuyor, Olağanüstü Genel Kurul çağrısı yaptırabilmek için gece gündüz çabalıyor. Azınlık haklarını kullanmak adına 25 milyon hissesi olan 100’den fazla küçük yatırımcı eksik kalan hisseyi tamamlamak adına sanal alem üzerinden diğer küçük yatırımcılara ulaşmaya çalışıyor. Kayyum atanmasını istiyorlar. Şirketin feshi için dava açmayı planlıyor.

BU YARA ÇOK YAKIYOR!

Adı, Kervansaray .
Kervanın yükünü boşaltmışlar, sarayı ise yıkmışlar.
Memleketimden borsa manzarası.
Yazık değil mi bu yatırımcılara…
Türkiye’nin geleceği Sermaye Piyasalarına, 100. Yıl vizyonuna kurşun sıkıyorlar.
Hem de 22 kuruşa. Çok ucuza…

KAYNAK: BORSAGÜNDEM

Bir yanıt yazın

Sıkça Sorulan Sorular

Kervansaray Kısa vade durumu için yukarıdaki 4 saatlik grafiği inceleyiniz.

Kervansaray uzun vade için hissenin yukarıdaki haftalık grafiğinde direnci kırmasını takip edin.

Kervansaray durumu için yukarıdaki saatlik grafiğinde destek noktasını takip edin.

Kervansaray için hissenin yukarıdaki günlük grafiğinde kanalı takip edin.

Kervansaray için hissenin yukarıdaki aylık grafiğinde direnci takip edin.