Perşembe, Mart 28, 2024
Ekonomi

Zeybekci: Kurumlarımız gereken her tür adımı atacaktır

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, piyasalardaki hareketliliğe ilişkin, “Her şeyi ile pozitif olan bir ülkede böyle bir kur, faiz atağını yaşamamız Türk ekonomisine haksızlıktır. Bunun geçici olduğunu söylememe gerek yok. Hükümetimiz bununla ilgili gerekli her türlü adımı atacaktır, ilgili kurumlarımız gereken her tür adımı atacaktır.” dedi. Zeybekci ayrıca ilk 4 aylık rakamlara göre turizmde Rusların değil İranlıların birinci sırada olduğunu da açıkladı.

 

Zeybekci, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) üyesi  seyahat acentelerine destek sağlanması amacıyla düzenlenen Türk Eximbank Kaynaklı  Destek Kredisi Protokolü İmza Töreni’ne katıldı.
Türk Eximbankın bu yıl ihracatçılara 46 milyar dolarlık finansman  sağlayacağını aktaran Zeybekci, hükümet olarak bu rakamın 50 milyar dolarlara  ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.
Zeybekci, ihracatın yüzde 25’ini finanse eden Türk Eximbankın, yüzde  27’lik destek oranına ulaşarak dünyada bir numaralı ihracat kredi bankası  olmasını istediklerini dile getirdi.
Hizmet ihracatının önemine işaret eden Zeybekci, “Yıllıklandırılmış  hizmet ihracatı, Mart 2017’den geriye doğru 12 aylık 36,5 milyar iken, Mart 2018  itibarıyla 45,5 milyar dolar. Tam 10 milyar dolar fazlamız var. Yıl sonu  itibarıyla hedef, 52,5 milyar dolar. Bu rakamın yarısı civarında hizmet  ithalatımız var. Hizmet dış satımında yüzde 50 fazla veriyoruz. Hiçbir sektörde  böyle bir şey yok. Hizmet ihracatı, bizim önceliklerimizden.” diye konuştu.
Zeybekci, dünyanın 5,5 trilyon dolarlık dış ticaret büyüklüğünden  yüzde 5 pay almak istediklerine de işaret ederek, Türkiye’nin, kültür, inanç ve  eğitim turizmi ile sağlık kapasitesiyle önemli avantajlara sahip olduğunu  aktardı.
Piyasalardaki hareketliliğe ilişkin de değerlendirmede bulunan  Zeybekci, “Eximbankın bu protokol kapsamında verdiği yüzde 8’lik maliyet  inanılmaz uygun. Tüm rakamların bunun altına inmesi için gayret ediyoruz. Kavga  da bu zaten. Bütün istekleri, amaçları ‘Türkiye bir zamanlar olduğu gibi 100  liralık verginin 87 lirasını faize ödesin’ kavgası. Biz de şu anda yüzde 10’unu  ödüyoruz ve bunu da aşağı indirmek istiyoruz. Türkiye, böyle bir ipotek altına  girsin, edilgen bir ekonomi olsun isteniyor.” ifadesini kullandı.
“RUSLAR DEĞİL İRANLILAR BİRİNCİ”
İlginizi Çekebilir;  Finans - Mehmet Şimşek FT'ye konuştu: Doğru yoldayız ancak sabırlı olmalıyız Hisse Net Grafik, Hisse Analiz
Zeybekci, ilk 4 aylık rakamlara göre turizmde Rusların değil  İranlıların birinci sırada olduğunu bildirerek, Körfez, Ortadoğu ve kültür  coğrafyasının birinci olduğunu aktardı. Bakanlığın turizme yurt dışında  temsilcilik açma, fuar, satın alma heyetleri ve pazarlama faaliyetleri  alanlarında destek sağladığını belirten Zeybekci, bu desteklerin gözden  geçirilmesi gerekebileceğini de söyledi. Zeybekci, turizm yatırımcılarının da  desteklendiğine işaret ederek, “Turizm yatırımlarını en üst seviyeden  desteklemeye başladık. Mersin’de bir bölgeyi bugüne kadar turizme verilmiş en  büyük yatırım teşvikleriyle destekliyoruz. Doğu ve Güneydoğu’da da yüksek katma  değerli bir alan oluşturulabilir. Van da bu anlamda çok önemli. Van’da  belirleyeceğimiz bir alanı proje bazlı yatırım teşvik sistemiyle destekleriz.  Burası bizim için kalkınmayla, büyümeyle ilgili.” değerlendirmesinde bulundu.
Dünya nüfusunun hızla yaşlandığına da dikkati çeken Zeybekci, dünyada  yaşlı bakım hizmetiyle ilgili açık bulunduğunu söyledi.
Zeybekci, dünyada “yaşlı turizmi” diye devasa bir ekonomi olduğunu  aktararak, “Bu, hiç değerlendirmediğimiz bir alan. Hükümet olarak bu alandaki  yatırımları da en üst seviyeden desteklemek gibi bir kararlılığımız var. Bununla  ilgili eğitim hazırlıklarımızı yapmamız lazım. Yaşlı bakım turizmi kalıcı, gelip  gidici değil. Sezonluğuna göre farklı yerlerde iki üç ayrı yerde kurulacak  merkezlerle on binlerce yaşlı bakım turistini Türkiye’de ağırlayabiliriz. Bu  alanda gelen her turist belki 3-4 bin dolar harcayacak. İnanılmaz bir istihdam  alanı da yaratacak.” dedi.
“NE YAPTIĞIMIZI İYİ BİLİYORUZ”
Zeybekci, geçen yıl 7,4’lük büyüme elde edildiğini ve 11 Haziran’da  açıklanacak 2018 ilk çeyrek büyümesinin de yüzde 7,5 civarında olacağını söyledi.  2018’de büyüme trendinin devam edeceğini bildiren Zeybekci, sözlerini şöyle  sürdürdü:
“Her şeyi ile pozitif olan, dünyanın yakından takip ettiği bir  ülkede böyle bir kur, faiz atağını yaşamamız Türk ekonomisine haksızlıktır. Bunun  geçici olduğunu söylememe gerek yok. Makro ekonomik sonuçlarımıza baktığımızda  bunların hepsi tam anlamıyla gelip geçicidir. Hükümetimiz bununla ilgili gerekli  her türlü adımı atacaktır, ilgili kurumlarımız gereken her tür adımı atacaktır.  Enflasyonla mücadeleyi asla bırakmıyoruz, vazgeçmiyoruz ve bununla ilgili  yapılması gereken her şeye karar verilmiş durumda. Ekonomi Bakanlığı olarak gıda  fiyatlarının enflasyona katkısını minimize etmek için arzı artırıcı tedbirlerle  ilgili teşvik ve desteklerimiz hazır. Bir kısmını Bakanlar Kurulu kararı olarak  sevk ettik ve devam ediyor bütün bunlar. Ne yaptığımızı ve ne yapacağımızı çok  iyi biliyoruz.”
TÜRSAB üyelerine de seslenen Zeybekci, “Siz işinize bakın, dünya  kazan siz kepçe, koşturacaksınız, sektörümüzü ileri götüreceksiniz. Biz zaten  arkanızdayız, sizinle beraberiz. 300 milyon liralık destek bir bitsin, bir 300  milyon daha veririz, hiç önemli değil.” dedi.
İlginizi Çekebilir;  Finans - Yapılandırma ve ek MTV ödemelerinde son 4 gün Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Bir yanıt yazın

] }