Perşembe, Nisan 25, 2024
Ekonomi

Batan ABD ekonomisi henüz dibe vurmadı

– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs, ABD tarihindeki en uzun genişlemeyi alabora etti. Şimdiyse, ekonominin dibe batmadan önce ne kadar düşebileceğini görmek için bekleyiş devam ediyor.

Geçen hafta, tüketici güveninin Nisan ayı sonuna doğru istikrara kavuştuğunu göstermesi ve ekonominin büyük oranda yaz aylarında toparlanmaya başlayacağı yönündeki raporlar küçük de olsa umut verici işaretlerin ortaya çıkmasını sağladı. Bir başka araştırma ise ABD’de korona virüs sebebiyle işlerini kaybeden beş Amerikalıdan dördünün işlerine geri dönebileceğini gösteriyor.

Bir ay öncesine kadar birçok ekonomist bu raporlara katılabilirdi. Fakat şu anda büyük bir kısmı daha zorlu bir sürecin beklediğine inanıyor. Ekonomistlere göre, Kovid-19 salgınıyla ortaya çıkan sosyal mesafe çağı ekonomilerin de yeniden şekillenmesine neden olacak ve kalabalık gruplara hitap eden birçok endüstrinin bu sürece nefesi yetmeyecek. Kapanmaya yüz tutan endüstriler arasında perakendeciler, restoranlar, oteller, havayolu şirketleri ve spor mekanları gibi pek çok sektör yer alıyor.

Hususi varlık yönetimi firması CIBC’nin Baş Yatırım Yetkilisi Dave Donabedian, “Yaz ayları boyunca sürecek uzun bir uyum süreci olacağını düşünüyorum. Asıl soru ise işyerleri açıldığında müşterilerin ortaya çıkıp çıkmayacağı ve çalışanların geri dönmek isteyip istemeyeceği” ifadelerinde bulundu.
Fakat tüm bunlar gelecekle alakalı. Şu anda devam eden süreçse ekonominin 1930 Büyük Buhran zamanından beridir yaşamamış olduğu derinlikte bir düşüşü tecrübe ettiğini gösteriyor.

İkinci çeyrek korkutuyor

MarketWatch’un konuyla ilgili yaptığı çalışmaya göre sadece ilk çeyrekteki gayri safi yurtiçi hasıla ABD ekonomik büyüme rakamlarında %3,3 oranın düşüş gösteriyor. Bu rakamlar 2008 Finansal Krizi sonucunda oluşan resesyondan beri oluşan en derin düşüş. Fakat ikinci çeyrek rakamlarında ise %25 ya da daha fazla bir çöküşün olabileceği tahmin ediliyor.

İlginizi Çekebilir;  ABD'de tüketici güveni eylülde düşüşünü sürdürdü

Gelecek hafta ABD ekonomisinin ikinci çeyrek performansına ilişkin daha güncel okumalar getirecektir.

Gelecek hafta zorlu olacak

Otomobil satışları, üretim faaliyetleri ve tüketici güveninin Nisan ayında çökmesi bekleniyor. Birkaç milyon kişinin de büyük olasılıkla işsizlik yardımlarına başvurarak salgın sırasındaki iş kayıplarını 30 milyon rakamına yaklaştırması de gelecek haftaya ilişkin olumsuz beklentilerin arasında.

ABD Merkez Bankası (FED) önümüzdeki hafta düzenli politika toplantılarından birini gerçekleştirecek ve Başkan Jerome Powell daha sonra halka brifing verecek. FED halihazırda ekonomiyi ayakta tutmak için bir dizi stratejini sahaya sürmüş ve potansiyel olarak trilyonlarca doları piyasaya salmış durumda.

Powell’ın çarşamba günü FED’in büyüyen cephanesinden başka silahı ortaya çıkarması beklenmiyor. Fakat Wall Street yıl içinde potansiyel bir iyileşme hakkında FED Başkanı’nın söyleyeceklerini duymak için oldukça istekli.

Bir yanıt yazın

] }