Salı, Nisan 23, 2024
Ekonomi

Borsalar ekonominin yeniden açılmasını satın alıyor

– DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında vadeli endeksler değer kazanırken petroldeki düşüş sürüyor. Yatırımcılar korona virüs sonrasında küresel ekonominin tekrar açılması ihtimalini değerlendiriyor.

Dow Jones vadeli endeksi 254 puan yükselerek pazartesi günü borsa açılışının 244 puan civarında olacağının sinyalini veriyor. S&P 500 ve Nasdaq 100 vadeli endeksleri de pazartesi günü pozitif seyirde açılması beklenen endeksler. Batı Teksas Petrolü vadeli endeksleri ise %9’dan daha fazla düşerek varil başı 15,39 dolara indi.

Wall Street’in üç hafta sonra gelen ilk düşüşü petrol fiyatlarındaki akıl almaz çöküş sonrasında gelmişti. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri geçen hafta %1’in üzerinde düşerken Nasdaq %0,2 değer kaybetti.

New York ekonomisi açılıyor

New York Valisi Andrew Cuomo pazar günü yaptığı açıklamada, eyaletin aşamalı olarak ekonomiyi yeniden açmayı planladığını söyledi. Cuomo, ilk safhanın New York’un inşaat ve imalat sektörlerini kapsayacağını söyledi. İkinci aşamanın bir parçası olaraksa, işletmelerin yeniden açılış planlarını sosyal mesafe uygulamaları ve çalışanlar için kişisel koruyucu donanım temin etmesini üzerinden tasarlamaları gerekecek.

Cuomo ayrıca korona virüse bağlı hastaneye yatışların 14 güne düştüğünü ve New York’taki virüs ölümlerinin bir ayın en düşük seviyesine indiğini kaydetti. Bu yorumlar, Georgia eyaletinde ekonominin yeniden açmaya başlamasıyla geldi.

Finansal servis firması Chaikin Analytics CEO’su Marc Chaikin, “Eyaletler ekonomilerini yeniden açmaya ve sosyal mesafe kurallarını gevşetmeye başladıkça, yeni normalin nasıl göründüğüne bir göz atacağız,” dedi. “Borsalar için en büyük risk ABD ekonomisinin olması gerekenden erken açılması olur. Kovid-19 vakalarında sebep olunabilecek bir artış ekonomiyi komadan çıkarmak için oluşturulan çabaların aniden tersine dönmesi anlamına gelir.”

İlginizi Çekebilir;  Süper Loto sonuçları belli oldu! 19 Ocak 2023 Süper Loto sonuç sorgulama ekranı

Salgın ABD ekonomisini çökertti

Korona virüs salgınını kontrol altına almak için eyalet yönetimlerinin uygulamaya soktuğu evde kalma emirleri ve sosyal mesafe uygulamaları mart ayının maşından itibaren binlerce işletmenin kapanmasına neden oldu. Dünya çapında 3 milyona yakın insana bulaşan salgın ABD’de 900 bin kişide görüldü.

Salgın nedeniyle kapanan işyerleri ABD’de işsizliğin hızlı bir biçimde artmasına sebep oldu. İşsizlik yardımı alabilmek için başvuran Amerikalıların sayısı son beş haftada 26 milyonu aştı.

Borsalar 23 Mart tarihindeki dip seviyelerinin ardından yeni vaka sayısındaki yavaşlama ve benzeri görülmemiş mali ve parasal teşviklerin ardından yükselişe geçti. O süreçten bu yana S&P 500 endeksi %20’nin üzerinde değer kazansa da 19 Şubat tarihindeki rekor yükselişin yarısı seviyesine ancak gelebildi.

Bir yanıt yazın

] }