Perşembe, Mart 28, 2024
Ekonomi

Wall Street’in kazananları piyasaları çökertebilir

– DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD piyasalarının ortalama genişliği şubat ayı rekorlarında %17’nin altındaydı. Fakat Goldman Sachs’ın Stratejisti David Kostin’in cuma günü paylaştığı nota göre orta seviyedeki hisse senetleri %28 azaldı. Bu süreçte 5 büyük şirketin piyasa kapitalizasyonu %20 arttı ve Mart 2000 seviyelerinin %18 üzerine çıktı. Yatırımcılar ise daralan piyasa genişliğinden endişe duyuyor.

Kostin notunda, “Piyasa genişliğindeki hızlı daralmalar geçmişte borsalarda hızlı düşüşlerini işaret etmiştir” ifadelerini kullandı. “Daralan piyasa genişliği uzun süreler devam edebilir. Fakat bu durum geçmişte ortalamanın altındaki piyasa getirileri ve nihai ivme değişimlerinin sinyallerini verdi.”

Piyasalardaki daralan kazananlar grubu geçmişte güçlü krizlerin kapısının aralanmasına sebep olmuş. Goldman Sachs Stratejisti’nin paylaştığı notta daralan piyasa genişlemesinin ardından 1990 ve 2008 resesyonlarının, teknoloji balonunun ve 2011 ve 2016 yılında gerçekleşen ekonomik yavaşlamaların takip edildiğinin altı çizildi.

Halihazırda gerçekleşen rallideyse piyasa liderleri benzer şekilde güçlü bilançoları ve geniş sermaye yapıları olan ve salgından önce de iyi performans gösteren hisseler. Bu durum piyasalarda zaten yüksek olan pazar konsantrasyonunda tekrar artışa sebep oluyor. S&P 500 üyesi hisselerin yarısından azı 50 günlük ortalama hareketlerinin üzerinde işlem yapabiliyor.

İlginizi Çekebilir;  Japonya Merkez Bankası, faiz oranını değiştirmedi Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Bir yanıt yazın

] }