Cuma, Nisan 19, 2024
Borsa

Küresel borsalarda ABD gerilimi

– DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD vadeli işlemleriyle birlikte Asya hisseleri de ay başından itibaren risksiz satış hareketlerine katıldı ve borsalar negatif yönlü hareket etti. Hisse satışlarından artan talep küresel piyasalarda doların değerini yükseltti.

Cuma günü küresel hisse senetlerinde %2’nin üzerinde bir düşüş yaşanmasının ardından S&P 500 vadeli endeksi %1,8’e varan bir düşüş yaşadı. Vadeli endekslerdeki bu düşüş Hong Kong borsasındaki hisselerde büyük kayıplara yol açarken, Seul ve Singapur borsalarında da düşüş hakimdi. Sydney piyasası bir önceki seansta düşüşten sonra değer kazandı.

Yuan ABD ile Çin arasındaki artan gerginlik sebebiyle değer kaybını sürdürdü. ABD Doları ise küresel piyasalarda yükselişte.

Sterlin ve euro düşüş eğilimini sürdürüyor. Asya’da Çin ve Japonya’daki tatiller nedeniyle işlem hacimleri düşük seyrediyor. Petrol fiyatları ise haftaya yükselerek başladı.

Nisan ayında küresel piyasalardaki %10’u aşan rallinin ardından, yatırımcılar, ikinci bir korona virüs dalgası ve olumsuz gelen ekonomik veri buharı korkusuyla beraber kısıtlamalarını hafifletmeye başlayan ülkelerin çabalarını fiyatlandırıyor. Hafta içerisinde Disney, BMW ve Air France-KLM’nin bilanço bildirimleri küresel yatırımcıların dikkatini çeken önemli göstergelerden olacak.

Sermaye yönetimi şirketi Solus Capital Partners’ın Genel Müdürü Ciaran Mulhall, “Mart’taki en düşük dereceleri tekrar test etmemiz pek olası olmasa da en azından Nisan ticaret aralığının dibine geri dönme şansımız var. Bu da çoğu risk varlığı için %7 ila %10 aralığından daha fazla bir düşüşe yol açacaktır” dedi.

Virüs cephesinde, Gilead Sciences acil kullanım için ABD yönetiminin desteğini almasının ardından birkaç gün içinde hastalara remdesivir tedavisini uygulamayı planlıyor. New York bir aydan uzun bir süredir en düşük günlük ölü sayısına ulaşıldı, İngiltere ve İtalya’da ise ölümler yavaşladı.

İlginizi Çekebilir;  Kervansaray yatırımcısı Fesih Davasına hazırlanıyor.

Yatırım şirketi Caravel Concepts’in CEO’su Michael Jones Bloomberg’e verdiği röportajda, “Benim endişem, ekonomi ve bazı sektörler ve kazançlarla ilgili en kötü haberlerle karşılaşmadan önce piyasanın her şeyi yüksek bir iyimserlikte fiyatlandırmış olması.” dedi. “Önümüzdeki dört hafta boyunca karşılaşacağımız bazı zorluklar ve aksilikler var ve artık tüm bu kötü haberleri geride bırakacak kadar ucuza fiyatlandırılmıyoruz.”

Kuzey Kore cephesinde ise hareketli saatler yaşandı. Kuzey Kore askerleri iki ülkeyi ayıran arındırılmış bölgede Güney Koreli mevkidaşlarına ateş etti. Olay haftalar boyunca nerede olduğuna ilişkin spekülasyonlar yürütülen Kim Jong Un’un ortaya çıkmasından bir gün sonra meydana geldi.

Bir yanıt yazın

] }