Cuma, Mart 29, 2024
Borsa

Küresel ekonomi ikinci bir dalgayı kaldıramaz

– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs önlemleri kapsamında kısıtlamalar küresel çapta yeni vaka sayısının azalmasıyla birlikte hafifletilmeye başladı. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise ekonominin çok hızlı açılması eleştirileri gündemi oluşturuyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in analiz departmanı Moody’s Analytics’in Baş Analisti Mark Zandi, CNBC’ye verdiği röportajda ekonominin hızlı açılmasından duyduğu endişeleri aktardı. Zandi aşı olmadığı sürece muhtemel yeni bir dalganın ekonomiyi çok daha kötü bir sürece itebileceğini belirtiyor.

Baş Ekonomist, “İkinci bir dalga olursa bu bir buhran olur. Tekrar kısılama yapmayabiliriz. Fakat bu insanları korkutacak ve bu korku ekonomide hissedilecektir” ifadelerinde bulundu. Zandi ekonomik buhranı en az 12 ay süren çift haneli işsizlik rakamları üzerinden tanımlıyor.

ABD Çalışma Departmanı Cuma günü yayınladığı raporda Nisan ayı işsizlik verilerini %14,7 olarak açıkladı. Rapora göre tarım dışı işten çıkarmalar 20,5 milyona ulaştı. Bu iki rakam da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra görülen en yüksek seviyeleri gösteriyor.Piyasa verileri ise bu raporu pek fazla umursamıyor gibi gözüktü.

V şeklinde geri dönüş mümkün

Dow Jones ve S&P 500 cuma gününü neredeyse %2 oranında yükselişle kapadı. Mark Zandi borsalardaki hızlı yükselişle alakalı, “Piyasalarda V şeklinde toparlanma olasılığı çok yüksek” ifadelerinde bulundu. Zandi ABD’de Anma Günü etkinlikleri haftasında işsizlik rakamlarının tekrar normale dönmesini bekliyor. Baş Analist’in ifadelerine göre eğer ikinci bir dalga olmazsa yaz ortasından itibaren sonbahar aylarına kadar sürecek bir geri dönüş gerçekleşebilir.

Zandi’ye göre iyileşme sürecinin sonrasında ise ekonomiyi yine kritik bir dönem bekliyor. Moody’s Baş Analisti, “Bana kalırsa virüsün nedeniyle oluşan belirsizlik ve bunun tüketicilere ve işletmelere olan etkisi nedeniyle yumuşak bir zeminde olacağız” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir;  Yurt içi piyasalar Merkez Bankası'nı bekliyor

Aşı olmadan tam anlamıyla iyileşme olmaz

Mark Zandi kış aylarından itibaren Wall Street’i korona virüs tehdidi konusunda uyarıyordu. Şubat ayında verdiği röportajda ABD’nin salgın ihtimalini küçümsediğini açıklayan Zandi ülkelerin ve eyaletlerin sert karantina tedbirleri uygulayabileceğini öngörmüştü.

Baş Analist ekonominin tekrar rayına oturması için aşı konusunda sağlam bir ilerleme kaydedilmesinin gerekli olduğuna inanıyor. Zandi’ye göre aşının gecikmesi ya da başarısız olması halinde 1930 yıllarındaki düşüş tekrar gerçekleşebilir.

Bir yanıt yazın

] }