Perşembe, Mart 28, 2024
Borsa

Avrupa borsaları keskin yükselişle açıldı

Açılışın ardından, Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 1.96, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 2.21, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 2.30, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0.72 , İspanya’da IBEX 35 endeksi yüzde 1.59 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2.16 yükseldi.

Avrupa borsaları yeni korona virüs vakalarındaki artışın ivme kaybetmesi ve ekonomilerin yeniden açılmaya başlamasıyla haftaya yükselişle başladı.

Birkaç Avrupa ülkesi Mart’tan beri daha az sayıda günlük can kaybı açıklasa da ekonomik veriler korona virüsün verdiği hasara dair karanlık bir tablo çiziyor. ABD Cuma günü perakende satış ve sanayi üretiminde rekor düşüş açıklamıştı. Japonya ekonomisi ilk çeyrekte yıllık yüzde 3.4 daraldı.

Principal Global Investors baş stratejisti Seema Shah, “Pandeminin en kötü kısmının geride kalmasıyla birlikte merkez bankalarının desteklediği hisse senetleri büyük bir ihtimalle en düşük seviyeleri test etmeyecek. Yine de, yeniden açılma ivmesinin riskli varlıkları kısa vadede biraz yukarı taşıyabilecek olmasına karşın cansız ekonomik toparlanma ve virüsün görünümüne ilişkin derin belirsizlik daha fazla risk alınmasına karşı.” dedi.

FED Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin korona virüs pandemisinden toparlanacağı, ancak sürecin gelecek yılın sonuna uzayabileceğini ve aşıya bağlı olduğunu söyledi. Ayrıca toparlanmanın zaman alabileceğini, FED’in ihtiyaç halinde daha fazla cephanesinin olduğunun altını çizdi.

Avusturya, Belçika, Yunanistan, Fransa, İtalya ve İspanya menkul kıymetler düzenleyicileri, Mart ayının ortasından bu yana uygulanan olan açığa satış yasaklarını birlikte sona erdirmeye karar verdiler.

İlginizi Çekebilir;  Egeli&Co Tarım, Yakın İzleme Pazarı'na alındı

Bir yanıt yazın

] }