Salı, Nisan 23, 2024
Ekonomi

Kıdem tazminatı nedir? Yeni kıdem tazminatı yasasında son durum

Kıdem tazminatı nedir? Tamamlayıcı emeklilik sistemi TES ile ilgili çalışmalar sürerken gündemde en çok bu sorunun cevabı yer alıyor. Öte yandan bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan konu ile ilgili görüşmeler yapacak.

Bununla birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yeni kıdem tazminatı yasası ile ilgili yaptığı açıklamada “Kıdem tazminatı düzenlemesi için yürürlük tarihini 2022 olarak hedefliyoruz.” dedi.

İşte, “Kıdem tazminatı nedir?” sorusunun cevabı ve tamamlayıcı emeklilik sistemi ile ilgili son durum…

KIDEM TAZMİNATI BEŞTEPE’NİN GÜNDEMİNDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile beraberindeki TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan’dan oluşan heyeti ile görüşecek. Görüşmelerde kıdem tazminatı ile ilgili gündemin başını çektiği tamamlayıcı emeklilik sistemi ile ilgili yasa teklifinin de değerlendirilmesi bekleniyor.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Hali hazırda kıdem tazminatı en kısa tanımıyla çalışanın çalıştığı yıl sayısı kadar işine son verilmesi veya belirli koşullarda işten ayrılması (evlilik askerlik gibi) halinde aldığı brüt maaştır. Örneğin bir çalışan 3 yıl çalıştığı kurumdan çıkarılırken veya yasalarda belirtilen istisnai koşullara göre kendi isteğiyle işten ayrılması halinde üç bürüt maaşını tazminat olarak alır. Bununla birlikte kıdem tazminatı hesaplanırken işten ayrılmadan alınan son bürüt maaş dikkate alınıyor.

Mevcut durumda kıdem tazminatı alma şartları:

İşçinin, 1475 sayılı İş Kanunun 14’üncü maddesine göre, aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışması ön koşulu ile birlikte; İşveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenlerle iş sözleşmesinin feshedilmesi, İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması ve benzeri nedenlerle sözleşmesinin feshedilmesi, Askerlik görevi nedeniyle işten ayrılma, Emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda yaş dışında gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması nedeni ile işten ayrılma, Kadının evlenmesi halinde 1 yıl içinde işten ayrılma, İşçinin ölümü koşullarından birinin gerçekleşmesi halinde kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir;  Dolar ne kadar oldu, haftanın son gününde euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları

Bir yanıt yazın

] }