Perşembe, Nisan 18, 2024
Borsa

Borsaların eylül ayı kâbusu gerçek olmayabilir

– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street yatırımcıları korona virüs krizi ortamında geleneksel olarak ABD borsalarının en az getiri sağladığı eylül ayına giriş yapmanın endişesini yaşıyor. Fakat içerisinde bulunduğumuz bu ay Wall Street’in beklentilerinden çok daha sakin geçebilir.

Yatırım danışmanlığı firması CFRA’nın Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall 1940’lardan bu yana seçim yılı trendlerini göstererek korku endeksi olarak da bilinen volatilitenin bu ay yeni bir yükseliş göstermeyeceğini belirtti.

Sam Stovall CNBC’ye verdiği demeçte, “Birçok stratejist seçime girmekte olduğumuzu borsaların çok daha fazla istikrarsızlığa yakın olduğunu söylüyor. Fakat aslına bakılırsa tarih bunun tam tersini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Stovall 2. Dünya Savaşı’ndan bugüne kadarki ABD’de başkanlık seçimleri sürecindeki volatilite endeksi hareketlerini karşılaştırarak bu yargıya ulaşıyor. Baş stratejist, “Seçim öncesindeki üç ayın dalgalanmalarına bakıldığında seçim dışı yıllara göre volatilitenin genellikle daha az olduğu görülüyor” ifadelerini kullandı.

Wall Street rallisi devam edecek mi?

Bu durum ABD endekslerinin önünün açık olduğu anlamına gelmiyor. S&P 500 Endeksi geçtiğimiz ay rekor seviyelere ulaşsa da Stovall tarihsel göstergelerin bir miktar zayıflık içerdiği konusunda uyarıyor.

Stovall yakın zamanda paylaştığı bir notta 1945’ten bu yana eylül ayının borsaların en zayıf ayı olduğunu ve ortalama %0,51 oranında bir düşüş gözlemlendiğini belirtmişti.

Fakat bu trendin geçtiğimiz 25 yıl boyunca iyileşmekte olduğu izlenebiliyor. Stovall S&P 500’ün 1995 yılından bu yana eylül ayında ortalama %0,1 oranında getiri sağladığının da altını çiziyor.

İlginizi Çekebilir;  ‘Korku endeksi ’ yükseliyor Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Baş stratejist piyasalardaki tarihi rallinin kasım ayından bu yana süren rallinin oluşturduğu yorgunluk nedeniyle tökezleme ihtimalinin yüksek olduğunu ileri sürüyor. Stovall’a göre boğa piyasası tüm zamanların en yüksek seviyesini %5 civarında aştığında bu tip düşüşlerin yaşanması normal.

Stovall’ın S&P 500’e ilişkin 12 aylık tahmini şimdilik 3.650 puan seviyesinde ve bu hedef mevcut seviyeden %4’ün üzerinde bir yükseliş görüleceği anlamına geliyor. Baş stratejist endekse ilişkin yaptığı yorumlarında, “Bana kalırsa bu açık bir şekilde düz bir yükseliş olmayacak. Zira şu anki rakamlardan halihazırda çok hızlı bir şekilde yükseliyoruz” dedi.

 

 

 

Bir yanıt yazın

] }