Perşembe, Mart 28, 2024
Aracı Kurum Raporları

Bankacılık öncülüğünde yükseliş eğiliminin devam etmesi bekleniyor

Güne pozitif başlangıç yapan BIST-100 endeksi bankacılık endeksi öncülüğünde yükselişini güçlendirerek günü %1,04 yükselişle 1.192,73’den kapattı. Yurtdışı borsalar günü yükselişlerle kapatırken, beklentilerden güçlü gelen ABD parkende satışlar verisi borsalardaki yükselişi güçlendirdi. BIST, TBMM’ye sunulan ek teşvik paketi ve kurlardaki geri çekilmenin desteğiyle yurtdışı borsalara paralel bir yükseliş gerçekleştirirken, bankacılık endeksi %2,72 yükselişle pozitif ayrıştı.

Yurtdışında ABD ek teşvik paketine ilişkin gelişmeler ve başta Fransa olmak üzere Avrupa’da artan vaka sayıları sonrası hükümetlerin yeni tedbirler alıp almayacağı takip edilecek. Artan vaka sayıları ekonomilerin tekrar kapanma riskini gündeme getirerek global risk alma iştahını zayıflatabilir. VIX endeksi 27 seviyelerinde hareket ederken, endeksin 30’lu seviyeler üzerine yönelmesi ABD borsalarındaki volatilite ve satış baskısının tekrar güçleneceğine yönelik önemli bir işaret olacaktır. CDS’ler hafif gerilemeyle haftayı 525 seviyelerinden kapatırken, TL varlıklara yönelik risk alma iştahının tekrar güç kazandığının teyidi için CDS’lerin 500 seviyeleri altına gelmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Kısa vadede yurtiçi piyasalar için jeopolitik riskler önemli bir risk unsuru olmaya devam devam edecek. Ancak, kurlardaki gerilemenin TCMB faiz artışı beklentileriyle devam etmesi durumunda BIST’in bankacılık endeksi öncülüğünde yükselişini devam ettirmesi beklenmektedir. Kısa vadede meclise sunulan teşvik paketi BIST’teki yükselişi destekleyebilir. Ancak Karadeniz’deki gaz rezervinin 320’den, 405 milyar metreküpte revize edilmesi sonrası daha yüksek bir rezerv beklentisi ise geçen hafta yükseliş oluşan enerji hisselerinde kar satışları yaşanabilir. BIST’in Cuma kapanışına göre ABD ve Almanya vadeli endeksleri yatay yakın sınırlı eksiyle hareket ederken, Asya borsaları Çin hariç yeni haftaya genel olarak alıcılı başladı.

İlginizi Çekebilir;  Avrupa borsalarında risk iştahı düşüyor

Endeksin güne sınırlı kar satışlarıyla başlaması ve gün içinde bankacılık endeksi öncülüğünde yükseliş eğiliminin devam etmesi beklenmektedir.

TBB tarafından yapılan açıklamaya göre, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ve Kredi Garanti Fonu kefaleti ile turizm sektörüne destek kapsamında bankalar tarafından 10 milyar TL kredi sağlanacaktır. Krediler, 01 Kasım 2021 tarihini aşmamak kaydıyla, azami 12 ay ödemesiz dönem olmak üzere 48 ay vadeli olacaktır. Faiz oranı, sabit faizli krediler için azami %14,5, değişken faizli krediler için TLREF + 200 baz puan olarak belirlenmiştir. Yararlanıcı başına kefalet üst limiti 32 milyon TL ve kredi üst limiti 40 milyon TL olacaktır. BDDK tarafından yayınlanan verilere göre Ağustos ayı itibarıyla turizm sektörü nakdi kredilerinin toplam tutarı 125 milyar TL tutarındadır ve yeni kredi paketi mevcut kredi toplamının % 8’ine tekabül etmektedir (Pozitif).

 

Bir yanıt yazın

] }