Perşembe, Nisan 25, 2024
Aracı Kurum Raporları

Global piyasalar Powell ve Lagarde açıklamalarına kilitlendi

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 1,04 değer kazanarak Cuma gününü 1.192 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 19,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 2,72, holding endeksi yüzde 1,35 değer kazandığı günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,58 ile turizm, en çok kaybettiren ise yüzde 0,66 ile orman, kağıt, basım olduğu görüldü.

Avrupa borsalarının birçoğu Cuma gününü yükselişle tamamladığı görüldü. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2,04, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 1,70, Almanya’da DAX 30 endeksi günü yüzde 1,62 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,49 değer kazandı.

ABD’de endeksler ekonomik destek paketine ilişkin belirsizlik ve açıklanan makroekonomik verilerin etkisiyle karışık bir seyirle günü tamamladı. Dow Jones endeksi 100 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 0,39 değer kazanırken, S&P 500 endeksi yüzde 0,08 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,36 değer kaybetti.

Haftanın ilk işlem gününde, sabah saatlerinde Çin’de açıklanan GSYH verisine göre, Çin ekonomisi yılın 3.çeyreğinde hem çeyreklik hem de bir önceki yılın aynı dönemine göre beklentilerin altında büyüdü. Buna göre, Çin’de ekonomik büyüme yılın üçüncü çeyreğinde % 2,7 ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise 4,9 olarak açıklandı. Diğer taraftan, Çin’de açıklanan Eylül ayı Sanayi Üretimi verisi piyasa beklentisi üzerinde yıllık bazda % 6,9 ve Perakende Satışlar verisi ise yıllık bazda % 3,3 artış gösterdi. Gün içerisinde, sakin veri akışı takip edilecek olup ECB Başkanı Lagarde ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları günün en önemli gündem maddesini oluşturmaktadır. Ayrıca, Almanya Merkez Bankası Başkanı ve bazı FOMC komite üyelerinin yapacağı açıklamalar takibimizde olmaya devam edecek.

İlginizi Çekebilir;  Küresel piyasalar veri odaklı seyrini sürdürüyor

Yeni işlem gününde, artan risk iştahı ile birlikte Asya seansında endeks ve global piyasalarda işlem gören endeks vadeli işlem sözleşmelerinde kısmi toparlanmalarının yaşandığı izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Beklenti Anketi İstatistikleri Ekim 2020 verilerine göre; Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 11,46 iken, bu anket döneminde yüzde 11,76 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 10,15 iken, bu anket döneminde yüzde 10,53 olarak gerçekleşti. Cari yılsonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 7,60 TL iken, bu anket döneminde 7,90 TL oldu.

• ABD’de açıklanan Perakende Satışlar Eylül ayında yüzde 1,9 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi.

• ABD’de açıklanan Sanayi Üretimi verisi Eylül ayında bir önceki aya göre % 0,6 ve bir önceki yılın aynı ayına göre % 7,28 daraldı. ABD’de açıklanan İmalat Üretimi verisi Eylül ayında bir önceki aya göre % 0,3 daraldı.

• ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer, Almanya’dan BioNTech SE ile birlikte geliştirdikleri COVID-19 aşısının acil durumda kullanımı için FDA’ya başvuruyu Kasım ayının üçüncü haftasında yapacaklarını duyurdu. (Kaynak:Foreks Haber)

• Yeni teşvik paketi TBMM’ye sunuldu, tasarıda öne çıkan satır başlıkları; kısa çalışma ödeneği alan şirketlerin normalleşme destekleri 30 haziran 2021’e kadar uzatılabilecek. İlave istihdam sağlayan işletmelere verilen prim desteği 2023 sonuna kadar uzatılabilecek. (Kaynak: Bloomberght)

• AB Konseyi Başkanı Michel: Aralık ayındaki zirvede Doğu Akdeniz ile Türkiye’deki durumu ele almayı planladıklarını açıkladı. (Kaynak: BBC)

İlginizi Çekebilir;  Endeks yukarı hareket gücünü koruyor

• İçişleri Bakanlığı valiliklere “Koronavirüs Salgını” konulu ek genelge gönderdiği açıklandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, genelgede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerinin ve vaka artışlarının tüm dünyada devam ettiği, özellikle Avrupa kıtasında salgının seyrinde yükselme yaşandığı, birçok Avrupa ülkesinde kişilerin toplu olarak bir araya gelmemelerine yönelik yeni tedbirlerin alındığı belirtildi. (Kaynak: Bloomberght)

• Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci turda resmi olmayan sonuçlara göre Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) adayı Ersin Tatar Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemisinde yaptığı değerlendirmede, Karadeniz’de 85 milyar metreküp gaz daha bulunduğunu ifade etti. Bu keşifle toplam rezerv 405 milyar metreküp oldu. (Kaynak: Haber Global)

• Türkiye Bankalar Birliği, Turizm Destek Paketi Uygulamasına başlanacağını belirterek, Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ve Kredi Garanti Fonu kefaleti ile bankalar tarafından 10 milyar TL kredi sağlanacağını açıkladı. (Kaynak:Foreks Haber)

• ABD vadelilerinin Asya piyasalarının pozitif seyirde olması ve Avrupa’nında benzer şekilde yükseliş ile açılmasının beklenmesinden dolayı BİST-100 Endeksi’nin güne hafif alıcılı başlaması bekliyoruz.

 

Bir yanıt yazın

] }