Perşembe, Nisan 25, 2024
Aracı Kurum Raporları

Azalan ülke risk primi, BİST’te etkili oluyor

Evrensel çapta yüksek tehlike alma isteği pozisyonlanmalara yansımaya devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri pay bonoları piyasaları önderliğinde yükselişler tanımlayıcı rol üstlenirken, Amerikan dolarındaki zayıflama G10 ve
EMFX cephelerine eş zamanlı biçimde yansıyor. Finansal stresin eksilmesi parite cepheleri kadar emtia harekâtlarına da etkileşim gösterirken, ons altın ve gümüş maliyetlemelerindeki yükseliş yatırımcılardaki tehlike iştahı seviyesini kavramamıza olanak tanıyor.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.11 yükseliş ile tamamlarken, 2 Kasım kapanışına göre ölçümleme yaptığımızda ise %0.04 ile yatay seyir karşımıza çıkıyor. Öte yandan küresel tehlike iştahını tutma gayreti eksilen ülke tehlike primi ve BİST 100 endeksi operasyonları üzerini dikkat toplar biçimde asıllaşmakta. BİST 100 kapanışı 5 Kasım harekâtlarında 1180 puan seviyesinden gerçekleşirken, 10y vadeli senette faizin son seviyeyi 33bp düşüş ile %14.03 oldu. 5y vadeli CDS takribî %5 gerileyerek 518bp seviyesine kazançken, Ekim ayı sonundaki seviyelerine yakınsama gösterdi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genel tehlike iştahı eksenine reelleşirken, maliyetlemelere gecikmeli dahil olan Rusya RTS, USD varlıklarında %5’i aşan yükseliş dikkat çekti. Euro Stoxx 50 %1.72, FTSE 100 %0.39 ve DAX %1.39 ile takip edildi.

Amerika kıtası harekâtlarında Avrupa seansından devralınan iyimserliğin devamı kollandı. Majör Amerika Birleşik Devletleri endeksleri Nasdaq hariç 5 günlük operasyon hacmi ortalamalarının gerisinde performans sergilerken, kapanışlar %2-2.5 aralığında yükselişler biçiminde oldu. Kıtada yer alan büyümekte olan ülke varlıklarının da meyle katılım sağladı civarda Bovespa %2.95, Merval ise %3.13 ile izlendi.

İlginizi Çekebilir;  Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

 

Bir yanıt yazın

] }