Perşembe, Nisan 25, 2024
Ekonomi

Çin’e ilk kez kanatlı et ve ürünleri ihracatı başladı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında uzun zamandır devam eden fotoğrafı temas ve görüşmelerin ardından ‘Türkiye’den Çin’e İhraç Edilebilecek Kanatlıların Teftişi, Karantina ve Baytar Sıhhat Koşulları Hakkında Protokol Taslağı’nda uyuşma sağlandı. Hazırlanan baytar sıhhat sertifikası modeli ve Türkiye’den ihracat arzı bulunan 38 firma bilgisi, Çin Halk Cumhuriyeti yetkililerine iletildi.

‘DÜNYANIN 73 ÜLKESİNE KANATLI ETİ İHRAÇ EDİYORUZ’

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Bakan Pakdemirli, “Ülkemizden Çin’e ilk kere kanatlı et ve mahsulleri ihracatı asıllaştırıldı. Bakanlığımız tarafından uzun süren çalışmalar neticesinde, kanatlı eti ve mahsullerinin ihracatında, dünyanın ehemmiyetli ithalatçılarından biri olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin kapıları Türk kanatlı sektörüne açması, sektörümüz açısından çok ehemmiyetlidir. Önümüzdeki süreçte daha fazla kanatlı şirketinin ihracat yapması için bakanlık olarak onaylı firma rakamının çoğaldırılmasına müteveccih çalışmalarımız devam edecek” dedi.

Türkiye’nin, kanatlı et imalinde dünyada rakamlı ülkelerden olduğunu kaydolan Pakdemirli, “Yapımdan tüketime tüm evrelerde besin eminliğini uyguluyoruz. Bu eminliği sağladığımız için mevzubahisi mahsullerimizi Irak, Gürcistan, Japonya, Rusya Federasyonu ve Gümrük Birliği ülkelerinin de dâhil olduğu toplam 73 ülkeye ihraç etmekteyiz. 2019 senesinde 613 milyon dolar kanatlı et ve mahsulleri ihracatı hakikatleştirdik. Önümüzdeki yarıyılda bu ihracatımızı daha artırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Bakan Pakdemirli, 2020 seneyi içinde Çin’e süt mahsulleri ihracatının da başladığını ve 56 şirketin onaylandığını anımsatarak, süt mahsulleri ihracatının meselesiz devam ettiğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir;  Yeni harç ve cezalar belli oldu... 2023 yılında vergi, harç ve cezalar ne kadar olacak?

Bir yanıt yazın

] }