Perşembe, Nisan 25, 2024
Ekonomi

Düğmeye basıldı! Kapasite iki katına çıkacak istihdam artacak

Başşehir Organize Sanayi Bölgesi’ne 400 milyon dolar yatırım ile kurulan ve 19 Ağustos tarihinde faaliyete başlayan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nda kapasite artırılması için Çin merkezli CETC ile uyuşma yapıldı. Yapılan tasarılamaya göre, Ar-Ge dahil güneş oturumu yapımının 4 düzeyini de tek çatı altında toplayarak; dünyada ilk olma özelliğine sahip fabrikanın hücre ve güneş oturumu imalinde 500 Megavat olan kapasitesi 1000 Megavata çıkartılacak. 

Video konferans sistemi ile yapılan imza merasimine Enerji ve Natürel Kaynaklar Bakan Takviyecisi Abdullah Tancan, Kalyon Holding İdare Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu, CETC İdare Heyeti Başkanı Zhaoxiong Chen katılırken kapasite artırma çalışmaları 2021 Haziran’a kadar bitirilecek.

HEM YURT İÇİNE HEM YURT DIŞINA

Türkiye ile Çin arasında video konferans usulüyle yapılan uyuşmada, Kalyon Holding İdare Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu, “Ülkemizin ve insanımızın geleceği ismine yenilenebilir enerji kaynaklarına üst üste yeni yatırımlar yapıyoruz” diyerek kapasite artırımı ile alakalı bilgileri paylaştı:

“Fabrikamızı yeni açmamıza karşın yatırımımızı geliştirme kararı aldık. Zira ülkemiz yüksek güneş enerji potansiyeline sahip. Ayrıca, dünyada yükselen gereksinime baktığımızda ihracat kapılarının sarih olduğunu ve hem yurtiçinden hem de yurtdışından ciddi arzlar olduğunu görüyoruz. CETC ile uzun müddettir devam eden faydalı bir iş birliğimiz var. Mevcut fabrikamızın montajında CETC ile çalıştık. Bugün de kapasite çoğalışı yatırımımız için zorunlu olan ana donanımların satın alınmasını öngören bir uyuşma imza atıyoruz. İlave yatırımımızda ilk imal, 2021 seneyi haziran ayında başlayacak. İstihdam sayımız ise bin 400 şahıstan 2 bin 100 bireye çıkacak.”

“KURULAN İŞ BİRLİĞİNİN NETİCEYİ”

CETC İdare Heyeti Başkanı Zhaoxiong Chen, hem Türkiye ile Çin arasındaki hem de Kalyon Holding ile CETC arasındaki iş birliğine vurgu yaptı:

İlginizi Çekebilir;  Son dakika... Merkez Bankası faiz kararını açıkladı | Video

“İki büyük ülke olan Çin ve Türkiye, muhtelif alanlardaki iş birliklerini tutarlı bir biçimde sürdürüyor. Türkiye’deki en büyük firmalarından olan Kalyon Holding ile Çin’in en büyük yüksek teknoloji müesseseyi CETC arasında ehemmiyetli bir iş birliği bulunuyor. Geçtiğimiz sene Kovid-19 salgını gibi güçlüklerin üstesinden gelerek kurduğumuz dürüst iş birliği sayesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından büyük methiyeyle karşılanan Türkiye’nin ilk fotovoltaik sanayi zinciri imal hattı heyetti. Kovid-19 salgını tüm dünyada tesirini sürdürüyor ancak salgın, beraber çalışma mevzusundaki güvenimizi ve kararlılığımızı durduramaz. CETC, Kalyon Holding ile iş birliğini derinleştirmek için bu uyuşmayı fırsat olarak görüyor” diye konuştu.

1 MİLYAR DOLARA KURULACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile 19 Ağustos tarihinde faaliyete geçen Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nda yerli ve ulusal ihtimallerle üretilen güneş oturumları ilk etapta Karapınar Güneş Enerji Santrali’nin montajında kullanılmaya başlandı. 20 milyon metrekare; takribî 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki alana montajı devam eden santral bitirildiğinde uzaydan görünen insan imali Türkiye’deki tek yapı olacak. Toplam yatırım maliyeti 1 milyar dolar olacak santral bitirildiğinde senede 2 milyon şahsın bir senelik elektrik gereksinimini tek başına karşılayacak. Montajına 19 Ağustos tarihinde başlanan güneş santralinde bugüne kadar heyeti efor 40 Megavata erişti ve santralde elektrik imaline başlandı.

ENERJİ İMALİNE TAKVİYE

Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nda, geleceğin teknolojisinin üretilmesi niyetiyle 100’den fazla analistin misyon alacağı AR-GE Merkezi heyetti. 2 bin 500 metrekare kapalı alana sahip Ar-Ge Merkezi aynı zamanda 5 bin metrekare sarih alan test platformuna da sahip. Ar-Ge Merkezi’nde, üniversite – sektör iş birliğinde kapsamında Hasan Kalyoncu Üniversitesi, ODTÜ Güneş Araştırmaları Merkezi ve TÜBİTAK ile ortak projeler yürütülecek. Dünyanın önde gelen, alanlarında uzman müessese ve kuruluşlarla AR-GE ortaklıkları yapılarak, yerli ve ulusal teknolojinin üretilmesinin yanı gizeme yerli yan sanayi ve hammadde tedarik zincirinin de geliştirilmesi amaçlanıyor.

İlginizi Çekebilir;  Bitcoin yeniden 14,000 doları aştı

Bir yanıt yazın

] }