Cuma, Nisan 19, 2024
Ekonomi

Tüketiciye bandrollü ürünleri sorgulama imkanı

Harcayıcılar, Kazanç Yöneti Başkanlığının GİB yaşama geçirdiği mobil uygulama sayesinde, aldıkları tütün mamulleri ile içkili alkollerin sahte ya da firari olup olmadığını denetleyebiliyor.

Anadolu Ajansı muhabirinin edindiği bilgiye göre, GİB, tütün mamulleri ve içkili alkol mahsullerindeki kayıt dışı yapım, sahte-firari mahsulle gayret ve aidat kayıplarının önlenmesi için çalışmalar yürütüyor.

Bu emelle geliştirilen “Tütün ve İçkili Alkol Mamullerinde Mahsul İzleme Sistemi ÜİS” kapsamında, yurt içinde üretilen ve ithal edilen tütün mamulleri sigara, içmelik tütün, nargile tütünü, puro-sigarillo, pipo tütünü, makaron, sigara kağıdı ile içkili alkollerin flandra veya kod uygulaması bulunuyor.

Sistemle seri yapım kuruluşlarında reelleşen yapım anlık izlenirken, yapılan imale uygun olarak mahsule flandra veya kod uygulanıyor. Bu biçimde oluşan tüm bilgiler de GİB Bilgi Merkezine aktarılıyor. Bu bilgiler ışığında yürütülen tehlike inceleme çalışmalarıyla zorunlu saha teftişleri ve aidat analizleri yapılıyor.

FLANDRA TARAMASI YAPILIYOR

Kazanç Yöneti, harcayıcılara müteveccih olarak da GİB Flandralı Mahsul İzleme Sistemi BÜİS mobil uygulamasını geliştirdi. Böylece harcayıcılar, flandra veya kod üzerinden mahsulün bilgilerini ve sisteme kayıtlı bir mahsul olup olmadığını usla telefonlarından denetleme olanağına sahip oldu.

Android ve IOS tabanlı uslu telefonlarla çalışabilen uygulama, mahsul bilgilerini fiyatsız olarak harcayıcıya eriştiriyor.

Uygulamayı indiren harcayıcılar, sistemdeki kod taramasını mahsuldeki flandra üzerine hizalayacak. Uygulama otomatik olarak mahsulü tararken, bu operasyon neticesinde mahsul hakkındaki barkod numarası, marka ve üretici şirket bilgileri harcayıcıya sunuluyor.

İlginizi Çekebilir;  Bakan Elvan, Plan ve Bütçe Komisyonu'na veda etti

HARCAYICILARDAN YOĞUN ALAKA

Harcayıcılar mevzubahisi uygulamaya büyük alaka gösterirken, bu senenin ocak-ekim yarıyılında 210 bin 961 şahıs sistemi indirerek kullanmaya başladı.

Mobil uygulama denetlemelerinin neticeleri de merkezi bilgi sisteminde inceleme edilirken, saha teftişlerinde mobil uygulama geri dönüşlerinden faydalanılıyor.

Harcayıcılar da bu denetlemelerin neticelerine göre ihbar mekanizmasını çalıştırıyor.

Bir yanıt yazın

] }