Salı, Nisan 23, 2024
Ekonomi

TESK’ten yapılandırma taksitlerinde 60 ay talebi

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, aidat ve prim borçlarının yapılandırılmasını öngören tertip etmenin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Heyetinde kabul edildiğine dikkati sürükleyerek, esnafın daha evvel çıkan yapılandırma yasalarından faydalandığını ancak muhtelif sebeplerle ödemelerde güçlük sürüklediğini vurguladı.

Yeni tip koronavirüs Kovid-19 pandemisi yarıyılında esnafın borç yükünün her zamankinden daha fazla çoğaldığını aktaran Palandöken, hali hazırda iş yapamayan esnafın bu borçlarının tamamını ödemesinin neredeyse olanaksız olduğuna işaret etti. Palandöken, “Bu sebeple, yine yapılandırılan borçlar, müracaattan itibaren ilk 6 ay ödemesiz olmak üzere faizsiz olarak 60 ayda taksitle ödenmeli. Ödenebilir koşullar oluşmadıkça esnafın bir hayliyi yapılandırmaya müracaat dahi yapmayabilir.” değerlendirmesinde bulundu. 

Palandöken, esnafın yapılandırmadan faydalanabilmesi için yalnızca borcu zamanında ödemesinin yetmediğine dikkati sürükleyerek, şunları kaydoldu:

“Bir Hayli esnaf, kırsal kesimde zirai faaliyetin bulunduğu yerlerde çalışıyor. Tarımdan geçinen tüm çiftçiler ve bunların aileleri sene süresince esnaftan veresiye alışveriş yapıyor, senede bir defa hasat zamanı gelip mahsuller satılınca esnafa olan borcunu kapatıyor. Esnaf sene süresince veresiye hizmet verip para alamadığı için aylık taksitlerini zamanında ödeyemiyor, böyle olunca da yapılandırma iptal oluyor. Dolayısıyla biz de 2-3 senede bir yine bir yapılandırma yasayı gelmesini istiyoruz. Yapılandırmaların bozulmaması için sonradan doğacak borçların zamanında ödenme koşulunun aranmaması gerekir. Aksi halde esnaf borcunu zamanında kapatabilmek için veresiye hizmet vermese bunun ekonomik tesirleri çok daha ağır olur.”

İlginizi Çekebilir;  Gelecek hafta veri gündemi yoğun Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Bir yanıt yazın

] }