Perşembe, Nisan 25, 2024
Aracı Kurum Raporları

Borsada hacim rekoru

BIST 100 endeksi günü yüzde 2,91 çoğalışla 1.279 puandan bitirdi.Borsa İstanbul hisse piyasasında harekât hacmi de tüm zamanların azami seviyesi test edildi. Harekât hacminde en büyük hisse bankacılık sektöründen geldi. BIST-TÜM endeksindeki harekât hacmi 60,8 milyar TL olurken, BIST-100 endeksindeki toplam hacim ise 52,5 milyar TL olarak asıllaştı.

Dün, Bankacılık Tertip Etme ve Sorgulama Müesseseyi Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulu tarafından Türev Operasyonlar Sınırı ile alakalı yapılan yeni tertip etme ve gün içerisinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapmış olduğu değerlendirmelerde, ekonomide yeni yarıyıl vurgusunun TL varlık maliyetlemelerini üzerinde pozitif yansımaları görüldü.

Avrupa borsaları, AB müesseselerinin yeni tip koronavirüsle gayret için hazırlanan 750 milyar euroluk kurtarma programı ve 1 trilyon euronun üzerindeki bütçe mevzusunda uzlaşma sağlamaları ardından haftanın üçüncü harekât gününü yükseliş ile bitirdi.

Kapanışta, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,35, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 0,4 , Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,48 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,68 kıymet kazandı.

Amerika Birleşik Devletleri borsaları günü karışık bitirdi. Kapanışta, Dow Jones endeksi, yüzde 0,08 düşüş gösterirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,78 ve Nasdaq endeksi ise yüzde 2,01 kıymet kazandı.

Bugün, yurtiçinde soğukkanlı bilgi akışı takip edilirken, küresel piyasalarda İngiltere’den Sihrime, Sanayi ve İmalat Yapımı ile Amerika Birleşik Devletleri’de Harcayıcı Maliyet Endeksi bilgileri takip edilecek. Gün içerisinde, Avrupa Merkez Bankası ECB ve bazı FOMC yetkililerinin açıklamaları izlenecek.

Ayrıca, Fed Başkanı Powell’ın bugün, ECB’nin tertip ettiği Merkez Bankacılık 2020 forumunda konuşması bekleniyor.

Yeni harekât gününde, yaşanan salgına dair çoğalan olay rakamlarının tehlike iştahını baskılamaya devam ederken, Asya seansında ve küresel piyasalarda endeks/endeks vadeli harekât kontratlarında maliyetleme tavırlarında ayrışmanın devam ettiği izleniyor.

İlginizi Çekebilir;  Borsada negatif açılış bekleniyor

Manşette Öne Çıkanlar
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan Ödemeler Balansı Büyümeleri-Eylül 2020 bilgilerine göre; Bir evvelki senenin Eylül ayında 2,8 milyar dolar fazla veren Cari Denge, 2020 seneyi Eylül ayında 2,364 milyar dolar sarih verdi. On iki aylık cari operasyonlar sarihi 27,539 milyar dolara yükseldi.
• Bankacılık Tertip Etme ve Sorgulama Müesseseyi yabancı bankalarla yapılan swap harekâtlarında limitleri artırdığını açıkladı. Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulundan yapılan basın açıklamasına göre; bankaların konsolidasyona tabi yurt dışındaki kredi kuruluşu ve finansal kuruluş kalitesini haiz ortaklıklarıyla reelleştirdiği operasyonlar hariç, yurt dışı yerleşiklerle yapılan vadede TL satım istikametinde asıllaştıracakları para swapı, forward, opsiyon ve değişik türev operasyonlarda tertip etmeye gidildi.
• Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları Patron Sendikası EPGİS: Bugünden itibaren geçerli olmak üzere benzinde 19 KRŞ/LTpompa satış maliyetlerine yansıyacak biçimde çoğalış oldu – EPGİS
• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, AK Parti grup buluşmasında yaptığı değerlendirmede; ekonomide yeni yarıyıl vurgusu yaparak, sihrime, karar ve istihdam odaklı bir seferberlik başlatılacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın atacakları her adımda kendilerinin yanında olduğunu da belirtti.
• Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de çalışma yürüteceği alan için 23 Kasım’a kadar sürecek yeni Navtex duyuru edildiği açıklandı.
• Avrupa Merkez Bankası AMB Başkanı Christine Lagarde, “Yeni tip koronavirüs Kovid-19 oldukça gizeme dışı bir serinkanlılık üretti ve salgının eş biçimde kumpassız bir derlenmeye yol açması çok mümkün.” Olduğunu söyledi. “Tüm alternatifler masada olmakla beraber, pandemi acil alım programı PEPP ve gayeli uzun vadeli refinansman işlemleri TLTRO mevcut civarda aktifliklerini kanıtlamış ve devingen bir biçimde pandeminin seyrine göre ayarlanabilir gidişatta” diyen Başkan, “Bu sebeple para siyasetimizin ayarlanmasında ana taşıtlar olmaya devam etmeleri mümkün” olduğunu belirtti. Kaynak: Bloomberght
• Haftanın dördüncü harekât gününde, evrensel piyasalarda harekât gören endekslerde yaşanan dalgalı seyir beraber Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapmasını öngörüyoruz. Açılış temennisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif müşterili, 4,0 puan üstü pozitif, 0–2,0 puan aralığı yatay, -2,0–4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü olumsuz olarak değerlendirilmektedir

İlginizi Çekebilir;  Avrupa borsaları düşüşle açıldı Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Bir yanıt yazın

] }