Perşembe, Mart 28, 2024
Aracı Kurum Raporları

Endeks yukarı hareket gücünü koruyor

Küresel piyasalarda, salgının seyri, Amerika Birleşik Devletleri-Çin ilişkileri, aşı büyümeleri, merkez bankaları siyasetleri, teşvik kutularına müteveccih büyümeler takip edilen mevzu başlıkları olmaya devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri tercihleri ve ardından pozitif aşı haberleri ile beraber yükselişlerin tesirli olduğu tehlikeli varlık sınıfında yer alan pay bonolarında yukarıya hareket korunuyor. Bu hafta Pfizer, BioNTech ile geliştirdiği deneysel aşının, araştırmadan elde edilen ilk bilgilere sabrederek Kovid-19’u önlemede %90’dan fazla tesirli olduğunu sarihlerken, pozitif neticenin henüz son olmasa da aşının genel ölçekte kullanımı açısından ehemmiyetli bir ilerleme olduğu belirtiliyor.

Aşı mevzusundaki ilerleme ile beraber ekonomi ve firma karlılıklarının iyileşeceği temennileri ön tasarıda yer almaya devam ederken, dün ise Kovid-19 olay rakamlarındaki evhamlar eşliğinde gelişmeye duyarlı döngüsel paylarda kar satışları öne çıktı. Küresel ekonomik derlenmeye olan güveni artıran koronavirüs aşısındaki ilerleme ile beraber, yatırımcılar sihrime paylarından çıkıp, ekonomideki gelişmeye duyarlı kıymet / döngüsel / minik ölçekli pay tahvillerine yönelmişlerdi.

Küresel tehlike barometresi olarak da izlenen ve yeni dorukların test edildiği S&P 500 endeksi dün günü %0.8, teknoloji endeksi Nasdaq %2.1 artıda, sert yükselişler ardından Dow Jones %0.1, Russell 2000 ise %-0.01 ekside kapanış yaptı. MSCI Dünya %+0.8, MSCI EM %-0.09, MSCI Türkiye ETF’i % 9.2. Volatilite endeksi VIX Ağustos diplerine geri çekildi %-5.4 Amerika Birleşik Devletleri 10 senelik senet faizi Haziran doruklarını test ederken, altın baskı altında kalmaya devam etti.

Eylül diplerinden derlenen dolar endeksi ise %0.3 artıda günü bitirdi. Pfizer-BioNTech aşısının ilk çalışmasında yüksek faallik tutmasıyla yükselen petrol maliyetlerine ise OPEC’den gelen haberler de yardım oldu. OPEC azaları ve bağlaşıklarının yürüttüğü görüşmelerde gelecek sene yapılması tasarlanan talep çoğalışının üç ila altı ay arasında ertelenmesi gündemde.

İlginizi Çekebilir;  Piyasalar Fed ve TCMB'ye odaklandı

BİST 100 endeksi teknik tahlil

1,152 mukavemetinin aşılmasıyla onaylanan kısa vadeli yukarıya hareketin sürdüğü piyasada, eforlu seyir devam ediyor. Seçenek piyasalardaki pozitif havanın desteklediği yukarıya hareket kapsamında, 1,205 seviyesinin aşılmasıyla beraber yükseliş meylinin orta vadeli olarak efor kazanmasını pozitif olarak değerlendiriyoruz. Mevcut seyrin ilk ehemmiyetli yardım noktası olarak aldığımız 1,250 üzerinde yükseliş doğrultusunda şekillenmeye devam edeceği piyasada, 1,300 ve 1,325 seviyelerini amaçlayacak yukarıya meylinin devam edebileceğini düşünüyoruz.

Kısa vadeli teknik fotoğrafın 1,152 üzerinde oluşturduğu pozitif hava şu evrede korunuyor. Bu kapsamda yükseliş istikametindeki pozisyonlar için stop loss noktası olarak 1,250 takviyesinin alınmasını öneriyoruz. Bu seviye üzerinde ise doğrultu yukarıya omayı sürdürecek.

 

Bir yanıt yazın

] }