Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ekonomi

New York borsası düşüşle kapandı

Kapanışta Dow Jones endeksi, 300 puanın üzerinde kıymet kaybetti ve yüzde 1,08 düşüşle 29.080,17 puana geriledi.

S&P 500 endeksi yüzde 1,01 kayıpla 3.536,70 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,65 eksilişle 11.709,59 puana indi.

Endekslerdeki olumsuz seyirde, yeni tip koronavirüs Kovid-19 salgınında çoğalan hadise rakamları tesirli oldu.

Kovid-19 hadise ve ölü rakamında dünyada ilk sırada bulunan Amerika Birleşik Devletlerinde, Kovid-19 bulaşan birey rakamı 11 milyona yanaştı. Hadise rakamlarındaki süratli çoğalış ekonomideki derlenmeye ait kaygıları da birliktesi getirdi. 

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası Fed Başkanı Jerome Powell, bugün yaptığı açıklamada, Kovid-19 olaylarındaki çoğalışın ekonomik derlenme için tehlike oluşturduğunu belirterek, “Virüs dağılırken, gelecek birkaç ay güçlü olabilir.” değerlendirmesinde bulundu. 

Kovid-19’a müteveccih aşı çalışmalarındaki büyümelere tedbirli yanaşan Powell, aşıda sağlanan ilerlemenin neticelerini değerlendirmek için “henüz çok erken” olduğunu söyledi.

Powell, Kovid-19 olaylarındaki çoğalışın son yarıyılda kaydolunan ekonomik derlenmeyi zayıflatabileceğine dikkati sürükleyerek, “Ekonominin sağlam bir derlenme yolunda ilerlediğini görüyoruz, ancak burada ana tehlike hastalığın Amerika Birleşik Devletlerinde daha da dağılması.” ifadelerini kullandı. 

Öte yandan Amerika Birleşik Devletlerinde bugün açıklanan bilgilere göre, Harcayıcı Maliyet Endeksi TÜFE, ekimde aylık bazda başkalaşım göstermedi, senelik bazda ise yüzde 1,2 çoğalarak temennilerin altında kaldı.

Ülkede işsizlik ücreti müracaatında bulunanların rakamı ise geçen hafta 48 bin birey eksilerek 709 bine geriledi. Temennilerin üzerinde düşüş kaydolan müracaatlar, Kovid-19 salgınının tesirli olmaya başladığı mart ayından bu yana en düşük seviyeye indi.

İlginizi Çekebilir;  Tarım sektöründen rekor ihracat

Amerika Birleşik Devletleri federal hükümetinin bütçe sarihi ise 2021 mali senesinin ilk ayı olan ekimde 284 milyar dolar olarak kaydolundu. Geçen senenin aynı ayında 134,4 milyar dolar olan bütçe sarihi, böylece ekimde geçen senenin aynı ayına mukayeseyle yüzde 111 çoğalış gösterdi. 

Bir yanıt yazın

] }