Cuma, Nisan 19, 2024
Ekonomi

Noyan Doğan yazdı: Sağlık sigortasında özel hastane krizi

Noyan Doğan’ın yazısı şu biçimde:

Özel sıhhat ve bitirici sıhhat sigortası olanlar COVID kuşkusuyla özel hastaneye gittiğinde lüzumlu testler yapılıyor. Netice pozitifse ve hastanın gidişatı ağır değilse konutta rehabilitasyon için sevk ediliyor. İş uyuyarak rehabilitasyona gelince yatak doluluğundan dolayı hastane ya ‘Yerim yok’ diyor ya da başka hastaneye sevk etmeye çalışıyor.

Bu yazıyı yazmadan dün, bir arkadaşım, ‘haberin var mı, özel sıhhat sigortası olanlar, COVID rehabilitasyonu için hastane hastane geziyor, sağlık kurumular yerim yok diyerek geri çeviriyor, şu işi bir soruştursana’ diye aradı. Dinleyince, evvel iddiadır, astı astarı yoktur dedim ama inceledim, sigortacılarla konuştum, ne yazık ki doğruymuş. Meğerse sigorta işletmeleri de son 15 gündür bu meseleyle uğraşıyorlarmış. Bildiklerimi anlatayım.

Salgının başlarında, mart ayında tüm özel sağlık kurumular pandemi sağlık kurumu duyuru edilmişti. Sonradan olağana dönüldü. Hadiselerde çoğalış başlayınca da ekim ayında; özel sağlık kurumuların topyekün pandemi sağlık kurumu olarak değil de COVID’li hastalara emin rakamda uyuyarak ayırarak, ayrı bir ünitede bakmaları istikametinde karar alındı. Yanılmıyorsam, bu oran da yüzde 25. Başka Bir Deyişle, bugün özel sağlık kurumular, yataklarının yüzde 25’ini COVID’li hastaların rehabilitasyonu için ayırıyor. Düne kadar bir mesele yoktu; ancak özellikle İstanbul başta olmak üzere her yerde hadiseler süratle çoğalınca mesele de başladı.

FİRMALARI ARIYORLAR

Bugün gelinen noktada vaziyet şöyle. Özel sıhhat sigortası olan yurttaş COVID kuşkusuyla özel hastaneye gittiğinde evvel lüzumlu muayeneler ve testler yapılıyor. Burada da bir mesele yok. Testin neticeyi pozitif çıkarsa ve hastanın gidişatı ağır değilse, konutta rehabilitasyon için sevk ediliyor. Burada da bir mesele yok. Özetle, ayakta rehabilitasyonda mesele yok. İş, uyuyuşa geldiğinde, işte büyük mesele bu noktada başlıyor. Hastane ya yerim yok deyip, hastayı kabul etmiyor ya da ‘sizi başka hastaneye sevk edelim’ deyip, devlet sağlık kurumularına yollamaya çalışıyor. Zira özel sağlık kurumularda yataklar dolu da ondan. Şayet gidilen hastane COVID’li hastalar için, örnek 50 yatak ayırmışsa, 51’inci hastayı kabul etmiyor. Özel sıhhat sigortalı, o sağlık kurumundan çıkıp bir başka hastaneye gittiğinde yeniden aynı vaziyetle karşılaşıyor.

İlginizi Çekebilir;  A101, ŞOK ve BİM hafta sonu kaçta açılıyor, kaçta kapatıyor? ŞOK, A101, BİM açılış, kapanış ve çalışma saatleri

Sordum soruşturdum; son 15-20 gündür, bu gidişatta olan özel sigortalılar kapı kapı özel sağlık kurumuları geziyormuş. Aynı yanıtı alınca da, ‘bana dayanakçı olun diye’ sigorta firmasını arıyormuş. Devreye sigorta firmayı giriyor, sağlık kurumuları tek tek tarıyor, yanıt aynı, ‘yerimiz yok’. Bir kısım sağlık kurumularda yerimiz yok demek yerine; bakıyor, hastanın gidişatı ağır değil, konutta rehabilitasyon yoluna gidiyor. Kavrayacağınız sigorta işletmeleri de güç gidişatta.

SAĞLIK KURUMULARDA YATAK YOK

Niçin böyle? Haliyle, özel sağlık kurumular, COVID’in dışındaki rehabilitasyonları yürütmek istiyorlar da ondan. Zira 9-10 günde iyileşen COVID’li hasta da var, rehabilitasyonu 45 günden fazla müddetin de var. O sebeple de COVID için emin rakamda yatak ayırıyorlar. Hal böyle olunca da ortaya şöyle bir tablo çıkıyor. Özel sıhhat sigortalıysanız, kalp rahatsızlığı sebebiyle hastaneye giderseniz kapılar sonuna kadar sarih; ama COVID suratından giderseniz talihinize yer varsa kabul görürsünüz, yoksa başka hastane ararsınız. Şimdi soracaksınız, ‘kardeşim parayı sigorta firmayı ödemiyor mu, hastane sigorta firmasından para almayacak mı, daha ne istiyorlar?’. Mesele para değil, sağlık kurumunda yer yok; mesele burada. Hemen belirteyim, bu anlattıklarım yalnızca özel sıhhat sigortalılar için değil, özel hastaneye giden tüm yurttaşlar için geçerli.

Peki, çözüm ne? Kolay; ortalık bu haldeyken, özel sağlık kurumuların pandemi için ayırdıkları yatak rakamlarını artırmaları, devletin de bu noktada özel sağlık kurumuları desteklemesi gerekiyor. Gerçi, kaidelere uymayan sorumsuz insanlar suratından salgın daha da dağılacağından, mart-nisan aylarında olduğu gibi öbür sıhhat meseleleri için sağlık kurumulara giden olmayacağından, özel sağlık kurumular zorunlu olarak yatak rakamlarını artıracaklar. Nitekim bildiğime göre son yarıyılda hadiselerdeki çoğalışlar sebebiyle sağlık kurumulara gidenlerin rakamlarında eksiliş başlamış.

İlginizi Çekebilir;  Avrupa borsaları yükselişle kapandı

SİGORTA, TEST FİYATLARINI KARŞILAMIYOR

Okuyuculardan çokça sual alıyorum, ‘özel sigorta, COVID testlerini karşılıyor mu?’ diye. Bazıları da ‘hastaneye gittik, sigortanın test paralarını karşılamadığını bildik, cepten ödedik’ diye şikâyet ediyor. Doğrudur; ‘kuşkum var ya da COVID’li biriyle aynı yerdeydim bir test yaptırtayım’ diye giderseniz sigorta firmayı karşılamıyor, cepten ödeyeceksiniz. Ama netice pozitif çıkar da rehabilitasyon başlarsa sigorta firmayı ödüyor. Hazır yeri gelmişken, test fiyatlarına da değineyim, ortalarda ilginç ilginç sayılar geziyor; bazıları bin lira istediler diyor, bazıları 250 lira ödedik diyor. Şimdi artık minik laboratuvarından özel sağlık kurumuna kadar herkes test yapıyor. Dolayısıyla test fiyatı yerine göre 250 lira ile 500 lira arasından değişiyor. 

Bir yanıt yazın

] }