Perşembe, Nisan 25, 2024
Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Kasım 2023 faiz kararı ne olacak?

Piyasaların gözü Merkez Bankası’nın faiz kararının açıklanacağı Para Siyaseti Heyeti buluşmasına çevrildi. Naci Ağbal’ın MB Başkanlığı misyonuna gelişinin ardından ilk PPK buluşmasında alınacak karar evveli kurlarda pozitif hava izliyor. Peki, buluşma ne zaman olacak?

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Aylık olarak reelleştirilen PPK buluşmalarının takvimi Merkez Bankası tarafından yayınlanmıştı. Buna göre MB’nin kasım ayındaki Para Siyaseti Heyeti buluşması 19 Kasım’da asıllaştırılacak. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın faiz kararı 19 Kasım 2020 Perşembe günü açıklanacak.

TEMENNİLER 475 BAZ PUAN ARTACAĞI DOĞRULTUSUNDA

Anadolu Ajansı Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi ise anketlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının bu ayki buluşmada siyaset faizini medyan temenni olarak 475 baz puan artırmasının beklendiğini ifade etti.

Ekim ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının siyaset faizine değmeyerek yalnızca Geç Likidite Penceresi GLP faizini yüzde 14,75’e yükseltmesi, negatif piyasa tepkisine neden olduğunu ve dolar kurunun 8,50 seviyelerine kadar yükseldiğini andırdıran Bürümcekçi, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın ilk iletiyi PPK buluşmasında zorunlu siyaset kararlarının alınacağı doğrultusunda olurken, gerek Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın ve gerekse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyona öncelik verileceği güzergahındaki açıklamaları, faiz çoğalışının önünün açıldığını düşündürmüştü.” diye konuştu.

Bürümcekçi, beklenen çoğalışın dışında faiz holünün daha önceki haline dönüp dönmeyeceği ve tüm fonlamanın haftalık repo faizinden yapılmaya başlanıp başlanmayacağının da takip edilen kararlar olacağını söyledi.

İlginizi Çekebilir;  Esnafa hibe desteği başvuru ekranı e-Devlet| Esnafa destek paketi başvurusu nasıl yapılır? Hibe desteği NACE kodları!

Bir yanıt yazın

] }