Cuma, Nisan 19, 2024
Ekonomi

IMF’den Alman ekonomisi için “Kovid-19 krizinde iyi not” değerlendirmesi:

IMF’den yapılan açıklamada, iki haftalık tahlilin ardından Alman ekonomisine ait 4. Madde Konsültasyonu kapsamındaki teftişin lider belirtileri paylaşıldı.

Açıklamada, Almanya’nın Kovid-19 salgınında hem sıhhat sisteminde ve hem de ekonomik takviyelerde “erken” ve “eforlu” biçimde harekete geçtiğinin altı çizilerek, “Almanya, Kovid-19 salgının ilk dalgasını oranla iyi bir biçimde idaredi. Salgın sosyal hayata ve ekonomik faaliyetlere büyük bir hasar verirken, erken ve eforlu bir millet sıhhati ve ekonomik siyaset müdahalesi, ekonomideki daralmanın Avrupa’nın öbür büyük ekonomilerinin çok altında bir seviyeye çekilmesine takviyeci oldu.” değerlendirmesinde bulunuldu. 

Eskiki raporunda Alman ekonomisinin 2020’de yüzde 6 daralacağını hipotez eden IMF, bu değerlendirmede, Alman ekonomisinin bu sene takribî 5,5 daralacağını ve gelecek sene kısmen derleneceğini bildirdi. 

Alman ekonomisinin 2022’den evvel Kovid-19 krizi evveli seviyeye dönmesinin beklenmediği belirtilen açıklamada, “Ekonomik görünüme ait tehlikeler mevcut.” ifadesine yer verildi. 

Açıklamada, Alman ekonomisine müteveccih mevcut tehlikeler arasında, Kovid-19’da ikinci dalganın hakimiyet altına alınamaması gidişatında daha sert ve uzun kamu temkinlerini zorunlu kılabilmesi, uyuşmasız Brexit ve küresel ticaret gerilimlerinin yine çoğalması gösterildi. 

“Küresel ekonomiye müteveccih öbür şoklar da Almanya’nın sarih ve ticarete ihracata dayalı ekonomisine baskı uygulayabilir” ifadesine yer verilen açıklamada, Kovid-19 aşısında süratli büyümenin ülkede ekonomik faaliyetlerin daha tez derlenmesine izin vereceğine vurgu yapıldı.

IMF’nin açıklamasında, Alman finans sektörünün Kovid-19 krizinde ehemmiyetli bir rol oynadığına yer verilerek, Alman bankacılık sektörünün kar ve anapara açısından ehemmiyetli bir darbe almasının mümkün olduğu, ancak esas ekonomik görünüm altında sektörün genel olarak elastikliğini gözettiği ifade edildi.

İlginizi Çekebilir;  Otomotivde stokçuluğa üst sınırdan ceza

Bir Hayli ülkenin ekonomi siyasetlerini kumpaslı olarak tahlil eden ve önerilerde bulunan IMF, Almanya’ya da Kovid-19 krizi sebebiyle gevşek mali siyasetini ekonomide sürdürülebilir bir derlenme ispatı görünene kadar sürdürmesini öneri etti.

IMF, tüm kriz senaryolarında Almanya’nın kamu borcunun sürdürülebilir kaldığını belirterek, ülkede iş eforu piyasasında bozulmalardan sakınmak için Alman işletmelere daha fazla destek önerdi.

Bir yanıt yazın

] }