Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ekonomi

Son dakika… Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’dan Merkez Bankası açıklaması | Video

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, yaptığı yazılı açıklamada, ekonomi siyasetlerinin esas emelinin, cemiyetsel refahın artırılması olduğunu belirtti. Bakan Elvan, “Cemiyetsel refah çoğalışı; istihdam çoğalışı, adaletli kazanç dağılımı ve sürdürülebilir gelişmeyi kapsamaktadır. Bunların ön şartı da makroekonomik karardır. Merkez Bankası’nın esas emeli maliyet kararını sağlamak ve sürdürmektir. Bu emel yönünde, maliyet kararını sağlayacak siyasetleri ve taşıtları tanımlama ve uygulama misyonu Merkez Bankasına aittir. Hiç kuşkusuz, maliyet kararı, ekonomide öngörülebilirliği artırarak sürdürülebilir sihrime ve cemiyetsel refah çoğalışına katkıda bulunmaktadır. Bu, hem ülkemizdeki hem de beynelmilel tecrübelerin gösterdiği, genel kabul gören bir gidişattır” dedi.

‘KRİTİK EHEMMİYET TALEP ETMEKTE’

Bakan Elvan, Merkez Bankası’nın dün net ve eforlu parasal sıkılaştırma yaparken, saydamlığı ve öngörülebilirliği artırarak, ilerleyen yarıyılda sade para siyaseti çerçevesi özümseyeceğini duyuru ettiğini belirtip, şunları kaydoldu:

“Merkez Bankası’nın parasal aktarım mekanizmasının sıhhatli çalışması, öteki bir ifadeyle para siyaseti duruşunun finansal piyasalara ne miktarda yansıdığı, Merkez Bankası’nın maliyet kararı emeline erişebilmesi açısından kritik ehemmiyet talep etmektedir. Bu sebeple, kredi ve mevduat piyasalarının rekabetçi bir yapıda işlemesi ve aracılık maliyetlerinin korunması ehemmiyetli bir husustur. Bu çerçevede, aracılık maliyetlerinin düşürülmesini ve kredi ile mevduat piyasalarındaki maliyetlemelerin hür piyasa mekanizması içerisinde oluşmasını ehemmiyetli bir husus olarak görüyoruz.” 

‘MALİYET KARARINI KALICI ŞEKİLDE SAĞLAYACAK BİÇİMDE OLUŞTURACAĞIZ’

Bakan Elvan, sürdürülebilir sihrime ve cemiyetsel refah çoğalışı için maliyet kararını da kapsayan makroekonomik kararın sağlanmasının ehemmiyetli ön şart olduğunu kaydolarak, “Bu kapsamda, atılmakta olan para siyaseti adımlarını bitirici biçimde maliye siyasetleri, finansal sektör siyasetleri ve kamu finansmanına müteveccih siyasetlerimizi makroekonomik kararı aralıksız destekleyecek ve maliyet kararını kalıcı bir şekilde sağlayacak biçimde oluşturacağız. Başta finansal müesseseler olmak üzere alakalı tüm müesseselerin yönetimsel kapasitelerini kuvvetlendirecek ve operasyonel yetkinliklerini artıracağız. Maliyet kararına odaklı para siyasetinin, kamu mali disiplini ile desteklenmesi ve kamu fiyat ve maliyetlemelerinin enflasyon amaçları ile geçimli olarak tanımlanması, enflasyon temennilerinin gayelere süratle yakınsamasında kritik rol oynayacaktır. Bu emelle, alakalı kamu müessese ve kuruluşları ile yakın işbirliği içerisinde olacağız” dedi.

İlginizi Çekebilir;  Yatırımcılar borsalardan bir süre uzak durmalı Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Bir yanıt yazın

] }