Perşembe, Nisan 25, 2024
Ekonomi

TCMB swap işlemlerinde uygulanan faizi yükseltti

Anadolu Ajansı muhabirinin edindiği bilgiye göre Merkez Bankası bünyesinde asıllaştırılan altın/döviz karşılığı swap operasyonlarında Türk lirası için uygulanan faiz oranı yüzde 13,25 seviyesinden yüzde 15’e çıkarıldı.

Mevcut vaziyette Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından kendi bünyesinde bir hafta vadeli kotasyon usulüyle ve 1-3-6 ay vadeli ananesel usullü ihalelerle swap operasyonları reelleştiriliyor. İlave olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası BIST Swap Piyasası’nda da kotasyon swap piyasasında uyguladığı faiz oranları ile geçimli biçimde swap operasyonları hakikatleştiriyor. Enflasyon Raporu buluşmasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından tüm swap ihtimalleri çerçevesinde sağlanan fonlama meblağının, sistemin fonlama lüzumunun takribî yüzde 60’ını oluşturduğu ifade edilmişti.

Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının dünkü Para Siyaseti Heyeti buluşmasında alınan kararlar sonrası beklendiği üzere swap operasyonlarında Türk lirasına uygulanan faizi de siyaset faizi ile eşitlediğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dün siyaset faizini yüzde 15’e çıkartırken, karar metninde “Tüm fonlamanın esas siyaset taşıtı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar vermiştir.” ifadelerine yer verilmişti.

İlginizi Çekebilir;  Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? MB Haziran 2023 faiz kararı ne olacak?

Bir yanıt yazın

] }