Perşembe, Nisan 25, 2024
Ekonomi

BDDK Aktif Rasyosu nedir? Aktif rasyosu uygulaması ne demek, ne işe yarıyor?

Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulundan yapılan açıklamaya göre Etkin Rasyosu hesaplanmasına son verilmesine ve buna ait yukarıyada yer verilen tüm Heyet Kararlarının 31.12.2020 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmasına karar verildiği belirtildi. Kararın ardından Türk Lirası dolar karşısında hasılata yönelirken, bankacılık endeksi de yüzde 3’e varan yükseliş kaydoldu. Peki, Etkin Rasyosu uygulaması nedir, ne demek, ne işe yarıyor?

Nisan ayında uygulanması kararlaştırılan Etkin Rasyosu Mayıs ayından itibaren yürürlükteydi. Alınan kararla beraber aralık sonunda kaldırılacak. 

Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulu’DAN ETKİN RASYOSU AÇIKLAMASI

Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulu, COVID-19 salgını sebebiyle küresel piyasalardaki meçhullüklerin ve tehlikelerin yüksek olduğu bir yarıyılda, pandemi sürecinin ekonomimize, piyasaya, imale ve istihdama negatif tesirini olası olan en az seviyeye indirmek ve bankaların ellerinde bulundurduğu kaynakların aktif bir biçimde kullanılmasını sağlamak emeliyle bankalarca uygulanmasına karar verilen Etkin Rasyosu AR tertip etmesinin yürürlükten kaldırılmasına karar verdi.

ETKİN RASYOSU NEDİR?

Etkin Rasyosu adı verilen bir eşitliğe göre bankaların emin oranlarda kredi vermesi, menkul değer alması veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile swap değiş tokuş yapmaları isteniyor. Bankalar, topladıkları mevduat ile bu kaynağı değerlendirdikleri krediler, menkul bedeller ve swap harekâtları arasında bu yönteme göre bir denge kurmak zorundalar.

Etkin Rasyosu hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın!

 

İlginizi Çekebilir;  Finans - Çeyrek altın fiyatları bugün ne kadar oldu? 11 Eylül 2023 güncel altın kuru fiyatları Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Bir yanıt yazın

] }