Salı, Nisan 16, 2024
Ekonomi

Ticaret Bakanı Pekcan’dan esnafa müjde

Bakan Pekcan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Tasarı ve Bütçe Kurulu’nda Ticaret Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçe görüşmelerine katılarak, milletvekillerinin suallerini yanıtladı. Pekcan, Sayıştay raporlarına ait “Kamu hasarı olarak ifade edilebilecek bir tespit bulunmaktadır” ifadelerinin kullanıldığını söyleyerek, “Bakanlığımızın mali rapor tablosu teftiş görüşünün destekleri kısmında 11 belirtinin belirtilen hesap alanları hariç tüm ehemmiyetli doğrultularıyla doğru bilgi kapsadığı vurgulanmaktadır. Bu belirtilerden beş tanesi yerine getirildi, üç tanesinde öteki bakanlıklarla birlikte çalışılmakta, üç tanesine biz bütün olarak iştirak etmiyoruz. Ancak Sayıştay raporunda ihracat takviyeleri mevzusunda yürütülen iş ve operasyonlarla alakalı olarak belirtilere yer verilmiş olup, uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi gerektiği bildirilmiş. 2018’deki 18 belirtinin dört tanesi bitirilmiş, bir tanesi belirtilerden çıkmış, üç tanesi bu sene çözülmüş. 2019 senesinde Sayıştay raporunda bulunan 41 belirtiden 16’sı bitirilmiş, 13 belirti için altı tanesi öteki bakanlıklarla olmak üzere çalışmalarımız devam ettir” ifadelerini kullandı.

Destekleme Maliyet Karar Fonu DFİF giderleri hesap harekâtlarının bakanlık mali tablolarından izlenememesi ile alakalı sual üzerine Pekcan, mevzuat çalışması yaptıklarını belirtti. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan gümrük kapıları harekâtlarının kusurlu olduğu söylemlerine ait de Bakan Pekcan, “Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Gümrük ve Turizm Firmaları A.Ş. ile UMAD Gümrük ve Turizm Firmaları A.Ş. tarafından imza atılan yap-işlet-devret kontratları, 3996 rakamlı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun kapsamındadır. Bu yasanın 5. maddesince kontratlar özel hukuk kararlarına tabi olup, 5018 rakamlı Kamu Mali Yönetimi ve Hakimiyet Kanunu, 4734 rakamlı Kamu İhale Kanunu kararları kapsamına girmemektedir. Ayrıca kamu müesseseyi kalitesinde iş kuruluşu olan Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği tarafından bakanlık kazançlarının bakanlık ismine bankada yakalanması yasaya terslik teşkil etmemektedir. Kazançların azami kanuni faiz oranına göre değerlendirilmesi hususu da tarafımızca takip edilmektedir” biçiminde konuştu.

İlginizi Çekebilir;  Son dakika... Bakan Albayrak: Avrupa'da tarımda büyüme oranında 2. sırayı elde ettik | Video

Bakanlığın ihracat yapan şirketlere sunduğu markalaşma yardımı Turquality Destek Programı ile alakalı sual üzerine de Pekcan, Turqaulity programı kapsamında mülk sektörüne müteveccih 7, hizmet sektörüne müteveccih 6 idare danışmanlık şirketinin bulunduğunu andırdırdı. Bakan Pekcan, “Faydalanıcılar hangi danışman işletme ile çalışacaklarına kendi kaynak tasarıları, lüzumları ve bütçeleri üzerinden kendileri karar vermektedirler. Bu bakımdan rekabetçi maliyet yaradılışında rastgele bir mani bulunmamaktadır” diye konuştu.

Esnafa indirimli kredi ve hibe mevzusunda Pekcan, “Biz bu güzergahta bakanlığımızın bütçesi ve mevzuatı çerçevesi üzerinden TESKOP üzerinden Halkbankası kanalıyla kredi kullandırıyoruz. Hibeleri TESKOP üzerinden Giresun ve İzmir’deki esnafımıza verebildik. Bakanlık olarak çalışmalarımız var. Aynı güzergahta kira, elektrik, doğalgaz, su ödemeleri karşılığında tanımlanacak ölçüde hibe ödeme dayanağında bulunulması için Hazine ve Maliye Bakanlığına arzlarımız bulunuyor, görüşmelerimiz sürüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığınca esnaf ve sanatkara kullandırılan faiz indirimli krediler ve ertelemeler sebebiyle 1 Ocak-31 Ekim tarihleri arasında Halkbank’a yapılan kazanç kaybı 2 milyar 626 milyon 623 bin 830 TL olarak bildirilmiştir. Bu yarıyılda Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği, oda, borsa mevduatlarına alakalı bankalara yatırılması ile oluşturulan kaynaktan tacirlerimizin düşük faizli kredi kullanmalarına olanak sağlanmış olup, 50 bin işletmeye 3 milyar TL soluk kredisi kullandırma ihtimali gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Bakanlık olarak yeni bir çalışma başlattıklarını aktaran Pekcan, “Yakın zamanda ilanını yapacağız. Bizde esnafların mağdur olduğunun farkındayız. Kamu kaynakları dışında evrensel şirketlerle irtibata geçtik. Onların sosyal mesullük projeleri kapsamında ne gibi takviyeler verebiliriz, onlar üzerinde çalışmalarımız var” dedi.

İlginizi Çekebilir;  Son dakika haberi... Bakan Albayrak: Milletimizin yanında olmaya devam edeceğiz

Bir yanıt yazın

] }