Cuma, Mart 29, 2024
Ekonomi

Swap nedir? Swap limiti ne demek? Swap işlemlerinde limit artışı ne anlama geliyor?

Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap piyasasında limit çoğalışına gitti. Bankacıların verdiği bilgiye göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bankalara yolladığı yönergeyle “Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap ihaleleri yoluyla oluşturulacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam swap pozisyonu ölçüyü döviz ve efektif piyasaları operasyon limitlerinin yüzde 60’ı ile hudutlu olacak” biçimde tertip etti. Alakalı limit en son 22 Mayıs’ta yüzde 40’tan yüzde 50’ye yükseltilmişti. Peki, Swap nedir? Swap limiti ne demek? Merkez Bankası swap harekâtlarında limit çoğalışı ne anlama geliyor?

SWAP NEDİR?

Swap başka bir deyişle bir öteki ismiyle değiş tokuş; iki tarafın bir varlık veya mükellefliğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri operasyona verilen addır. Swap harekâtlarında, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler neticesinde ortaya çıkan tehlikeyi en aza indirmek kastediliyor. Swap, özellikle döviz kurlarında oynaklığın yaşandığı zamanlarda yatırımcının bu oynaklıktan kaynaklanan tehlikesinin önünü alması için ehemmiyetli bir taşıt olarak ortaya çıkıyor.

SWAP LİMİTİ NE DEMEK?

Döviz piyasasında swap limiti ile yapılan harekâtlar; muhakkak ölçü dövizin aynı anda yapılan tek bir operasyonla, değişik vadelere tabi olarak satın alınması ve satılması anlamına geliyor. Misalin yurt dışındaki yüksek faiz oranlarından faydalanmak isteyen bir kimseyi ele alalım. Bu kimse döviz piyasasında faaliyet gösteren bir bankadan, evvel elindeki milli para fonları ile döviz satın alır. Sonra da buna bağlı olarak yapacağı ikinci bir operasyonla bu dövizleri, diyelim ki üç ay sonra teslim kaydıyla aynı bankaya geri satar. Böylece bir Spot Piyasa operasyonu ile bir Vadeli Döviz Operasyonu tek operasyon halinde birleştirilmiş, başka bir deyişle değişik vadelere tabi olarak aynı ölçü döviz evvel satın alınmış sonra satılmış olmaktadır.

Merkez Bankası swap harekâtlarında limit çoğalışı ne anlama geliyor?

İlginizi Çekebilir;  Yayınlandı! BİM aktüel 26 Ocak 2023 Salı kataloğu… Bu hafta BİM kataloğu ürünleri neler?

Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulu, yurt dışı yerleşiklerle vadede TL satım güzergahında asıllaştırılan para swapı, forward, opsiyon ve öteki türev operasyonlara ait limitleri artırdı. Bankacılık Tertip Etme ve Sorgulama Kurumu’ndan Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulu yapılan açıklamaya göre, vadede TL satım güzergahında hakikatleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve öteki türev operasyonlara ait olarak, mevzubahisi operasyon meblağları toplamının, bankaların en son hesaplanan legal özkaynaklarına oranı olarak tanımlanan sınırlama Vadesine 30 gün kalan harekâtlar için yüzde 5 yerine yüzde 10 olarak yine tanımlandı.

 

 

Bir yanıt yazın

] }