Cuma, Nisan 19, 2024
Ekonomi

1 Aralık’tan itibaren sona eriyor… Artık izinsiz gönderilemeyecek

Konutta geçirilen vakti çoğaldıran pandemi yarıyılında şirketlerin harcayıcılara yolladığı e-posta ve mobil irtibat rakamları da arkasıydı. Bu çoğalışın, e-postada vasati yüzde 35, mobil irtibatta yüzde 70’in üzerinde olduğu hipotez ediliyor. Bu tanıtım iletileri taciz ebadına geldiğinde ise Şahsi Bilgileri Koruma Yasayı devreye giriyor.

Harcayıcı onayı olmadan sevk edilen iletilerle alakalı Ticaret Bakanlığı’na erişen şikayetlerin çoğalması üzerine oluşturulan Mesaj İdare Sistemi İYS, 1 Aralık tarihinde yürürlüğe giriyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği çatısı altında kurulan İYS’ye firmalar, bilgi bankalarında bulunan tüm kişisel bilgileri telefon numarası, e-posta adresi vs. İYS’ye yükleyip, onaylatmak zorunda. Kayıt olmayan firmalar bu tarihten sonra hem ellerindeki bilgileri kaybedecek hem de ceza alacak. Ayrıca harcayıcı da sisteme girerek kendisine gelebilecek mail, telefon ya da ileti izinlerini hakimiyet edebilecek.

MESAJ YOLLAYAMAYACAK

İYS’ye yüklenen bilgiler, buradaki sistemde sorgulanarak, işletmenin o mail adresi veya telefon numarasına mesaj yollamaya izni olup olmadığı anlaşılacak. Firmalar kendilerine izin vermemiş bireylere bundan böyle mesaj gönderimi yapamayacak. Bu da harcayıcıların bir çoğundan gelen, “Ben bu işletmeden yaşamımda alışveriş yapmadım ancak benim bilgilerimi başka işletmeden alıp bana mail atmışlar, ileti atmışlar” serzenişinin önüne geçmiş olacak.

HARCAYICININ LEHİNE

E-ticaretin son zamanda süratle gelişmesiyle semtteki şirketlerin bile bu işe dahil olduğunu vurgulayan Related Digital CEO’su Sedat Kılıç, “Bunlar İYS’ye bağlanmayıp, ellerindeki izinli dataları da yüklemedikleri zaman bu datalar 2 Aralık tarihi itibariyle geçersiz olacak. Bu adreslere e-mail atarlarsa artık kabahat işlemiş olacaklar. Bu da ne demek? Parasal ya da manevi cezalara maruz kalabilirler. Tam KOBİ’ler ve ufak şirketler için ciddi bir kasvet bu. İYS evvelinde firmalar kendileri izin aldıkları datayı yakalamak zorundaydılar ama şimdi devlet bunu merkezileştirmek ve şahısların kendi hakimiyetine vermek istiyor. Firmalar bundan sonra e-mail veya ileti yollamadan evvel sisteme girip bakacaklar bu şahsın izni var mı diye. Burada harcayıcının avantajı da şu, İYS’nin kendi sistemine girip izinlerini görebilecek, isterse izin seçip, yeni izinler ilave edebilecek ya da izinleri kaldırabilecek. Bundan sonra istemediği bir irtibata maruz kalmayacak” biçiminde konuştu.

İlginizi Çekebilir;  Zırhlı muharebe aracı Tulpar ihracat kovalıyor

NE KADAR CEZASI VAR?

Cezai koşullar sevk edilen mesaj ve akdikeni adedine göre farklılık gösteriyor. Müşterilere evvelden onayları alınmaksızın ticari mesaj sevk edilmesi veya ticari mesajın müşteriden alınan onaya uygun olmaması vaziyetinde 2 bin TL’den, 9 bin 515 TL’ye kadar para cezası verilebiliyor. Ret bildirimine ait mükellefliklere uyulmaması vaziyetinde 28 bin 546 TL’ye kadar yönetimsel para cezası hizmet sağlayıcılara ve aracılara uygulanabiliyor. Ayrıca toplu gönderimler halinde, yönetimsel para cezaları meblağı on katına başka bir deyişle 280 bin TL’ye kadar çoğaldırılabiliyor.

Kaynak: Hürriyet

Bir yanıt yazın

] }