Cuma, Nisan 19, 2024
Ekonomi

Çukurova Havalimanı ihalesinin sonucu onaylandı

İhaleyi 147’nci turda kazanan Gözde Şirketçilik AŞ/Yako Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ Ortak Teşebbüsü, Devlet Hava Alanları Firmasına DHMİ, 25 senelik şirket süresi karşılığında 297,1 milyon avro artı Katma Değer Vergisi ödemeyi ve havalimanına 155 milyon avroluk yatırım yapmayı vaat etti.

DHMİ’den yapılan açıklamada, Çukurova Havalimanı için 20 Kasım’da asıllaştırılan ihaleyi 147’nci turda Gözde Şirketçilik AŞ/Yako Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ Ortak Teşebbüsünün kazandığı belirtildi. Ortak teşebbüsün, son turda, DHMİ’ye 297 milyon 100 bin avro artı Katma Değer Vergisi ödemeyi vaat ettiği bilgisi verilen açıklamada, ihalenin havalimanının üstyapı kuruluşlarının YİD çerçevesinde yaptırılması, işletilmesi ve devrini içerdiği andırdırıldı.

Açıklamada, ihale neticesinin Bakan Karaismailoğlu tarafından onaylandığı bildirildi.

Ortak teşebbüsün, 25 senelik şirket süresi karşılığında verdiği kira kıymetine artı olarak 3 etapta bitirilmesi tasarlanan kuruluş üretimine toplamda 155 milyon avroluk yatırım yapacağı aktarılan açıklamada, seçenek bir finansman usulü olan kamu-özel iş birliği KÖİ modeliyle Türkiye’ye ehemmiyetli bir havacılık projesinin kazandırılması yolunda bedelli bir adım atıldığı vurgulandı. 

 “Bölgeye değer verecek”

Açıklamada, “İhalede kamu çıkarını azami derecede sağlayan çok mantıklı bir yolcu garantisi tablosu ortaya çıktı. İhaleyi alan işletmeye şirket vaktinin ilk 12 senesiyle hudutlu olmak kaydıyla, ilk şirket senesinde 2 milyon 353 bin 787 iç hat giden yolcu, 347 bin 374 dış hat giden yolcu rakamı garanti edildi. Vaat edilen yolcu rakamı üzerinden yapılacak garanti ödemeleri, belirtilen yolcu rakamlarının altında bir asıllaşma olduğu takdirde ödenecek meblağdır.” ifadelerine yer verildi.

İlginizi Çekebilir;  Bakan Karaismailoğlu: 19 yılda 1 trilyon 145 milyar lira yatırım yaptık

Mevzubahisi projenin yer tesliminin ardından birinci etap yatırımlarının bitirilerek havalimanının hizmete verilmesi için tasarlanan yatırım vaktinin toplam 2,5 sene olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydolundu:

“Çukurova Havalimanı bölgeye değer verecek. Adana ve Mersin’in dünyaya açılan kapısı olacak havalimanı, Çukurova’yı hava yolu taşımacılığında ehemmiyetli bir kavşak haline getirecek. Çukurova Havalimanı, hem bölgenin hem de ülkemizin tamsal kalkınmasına büyük katkı sağlayacak.”

Bir yanıt yazın

] }