Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ekonomi

Yıl sonunda ekonomi gündemi yoğun | Video

Türkiye İstatistik Müesseseyi TÜİK, 30 Kasım Pazartesi senenin 3’üncü çeyreğine ait sihrime sayılarını açıklayacak. Ekonomistler, üçüncü çeyrekte yüzde 5 sihrime temennisinde. Türkiye ekonomisi senenin ikinci çeyreğinde yeni tip koronavirüs salgını ve kısıtlama temkinlerinin de tesiriyle yüzde 9,9 küçülmüştü.

Gözlerin çevrileceği bir öbür bilgiler ihracat ve enflasyon. Ticaret Bakanlığı tarafından da 2 Aralık’ta Kasım ayına ait Geçici Dış Ticaret bilgilerinin açıklanması bekleniyor. Kovid-19 sebebiyle tüm dünyada ekonomilerin daralmasının negatif tesirleri ihracata da yansırken bu negatif tesirler Haziran ayından itibaren ortadan kalkmaya başlamıştı. TÜİK, 3 Aralık Perşembe günü Kasım ayına ait Harcayıcı Maliyet Endeksi ile Yurt içi Üretici maliyet endeksini açıklayacak. Harcayıcı Maliyet EndeksiTÜFE Ekimde senelik yüzde 11,89, aylık yüzde 2,13 çoğalmıştı.

Kovid-19’un tesirleri bakımından gözlerin çevrileceği bir öbür bilgi olan işsizlik sayıları ise 10 Aralık’ta belirli olacak. Pandeminin özel sektör üzerindeki tesirleri bakımından 14 Aralık Pazartesi duyurulacak ciro endeksleri, perakende satış endeksleri ve sanayi yapım endeksi de yakından takip edilecek.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da Aralık ayı içinde “2021 seneyi para ve kur siyaseti” metnini açıklayacak. Gelecek seneye ait para ve kur siyasetlerinin tanımlanması açısından bu metin büyük ehemmiyet taşıyor.

Ve reform gündemi

Reform çalışmaları, bütçe görüşmelerinin ardından hakikatleştirilecek. Ekonomide atılacak reform adımlarına müteveccih tertip etmeler yapılacak. Minimum fiyat tespit komiteyi de 1 Ocak 2021’den geçerli olacak minimum fiyatı tanımlamak üzere 4 Aralık’ta ilk buluşmasını yapacak. Milyonlarca çalışanın gözü bu buluşmada olacak.

İlginizi Çekebilir;  THY, haziran ayında 3,6 milyon yolcu taşıdı

Bir yanıt yazın

] }