Perşembe, Nisan 25, 2024
Ekonomi

Bakan Pakdemirli: Adana’daki sulama projesi, 106 bin kişiye istihdam sağlayacak

Bakan Pakdemirli, Adana’da Seyhan Nehri Toplu Makinalı Çalışması ve İmamoğlu Sulaması Projelerini yerinde araştırdı. Bakan Pakdemirli’ye, Devlet Su İşleri DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız eşlik etti. Pakdemirli alanda, ekskavatör kullanarak Seyhan Nehri’nde ıslah kazısı yaptı. Daha sonra proje alanını havadan araştıran Pakdemirli, “Ulusumuz için işimizin başında olmaya devam ediyoruz. Suyun eforunu ulusumuzla buluşturacak projeleri yaşama geçirmeye çalışıyoruz” dedi.

‘TAŞKINLARDAN KORUNACAK’

Bakan Pakdemirli, Adana Yüreğir, Seyhan, Sarıçam ve Karataş ilçeleri ile Mersin Tarsus ilçesine bağlı toplam 90 semtte ve 1 milyon 552 bin dekarlık alanda, senelik 5 milyar 207 milyon liralık zirai yapımı taşkın tehlikelerine karşı gözetmeyi amaçladıklarını söyledi. Pakdemirli, “Alt Seyhan Ovasında toplam 2 bin km uzunluğunda 10 milyon metreküp rusubat pakliği tasarlandı. Bugüne kadar DSİ 6’ncı Bölge Müdürlüğümüz bünyesindeki makinalarla 2020 seneyi Ocak ayı başından itibaren toplam 550 km uzunluğunda 3,2 milyon metreküp rusubat pakliği yapıldı. Çalışmalar kapsamında 1450 km uzunluğunda, 6,8 milyon metreküp rusubat pakliği daha yapılmasını tasarlıyoruz. 60 km uzunluğunda 5 milyon metreküp rusubat pakliği tasarlanan Seyhan Nehir Yatağında ise temmuz ayında başlanan toplu makinalı çalışma kapsamında akarsunun denize mansaplandığı ve rusubat birikiminin fazla olduğu 7 kmlik kısımda 2,8 milyon metreküp kazı çalışması yaptık. Seyhan Nehir yatağında 53 km uzunluğunda 2,2 milyon metreküp rusubat pakliği daha yapılacak” diye konuştu.   

ADANA’NIN 40 SENELİK RÜYASI…

Pakdemirli, Adana’nın 40 senelik düşünü asıllaştırdıklarını söyleyerek şunları kaydoldu: “İmamoğlu Sulamaları Adana’da, İmamoğlu, Sarıçam, Ceyhan, Kozan ve Yüreğir ilçelerinde toplam 1 milyon 66 bin 800 dekar arazinin sulanmasını sağlayacak. Su kaynağı Seyhan Nehri üzerinde heyeti olan ve 2010 senesinden bu yana firmada olan Yedigöze Barajı. Proje kapsamında bugüne kadar 26 bin 230 dekar arazi sulamaya açılmış olup 522 bin 920 dekar arazide inşaat, 142 bin 150 dekar arazide ise ihale çalışmaları devam ediyor. 375 bin 500 dekarlık ek sahanın da tasarılama çalışmalarını tamamladık. İmamoğlu Sulamaları Projesi’nin bitirilmesi ile senelik 1 milyar 600 milyon TL kazanç çoğalışı bekleniyor. 106 bin bireye de ilave istihdam olanağı sağlanacak. Toplam yatırım değeri 4 milyar TL olan proje 2,5 sene gibi kısa bir vakitte kendini amorti edecek.”

İlginizi Çekebilir;  Borsa yılın son işlem gününü düşüşle tamamladı

Bir yanıt yazın

] }