Perşembe, Nisan 25, 2024
Ekonomi

Almanya’da enflasyon rakamları açıklandı

Almanya Federal İstatistik Büroyu Destatis, ülkede kasım ayına ait Harcayıcı Maliyet Endeksi TÜFE lider bilgilerini açıkladı. Buna göre, kasımda TÜFE evvelki senenin aynı ayına mukayeseyle temennilerin altında kalarak yüzde eksi 0,3 seviyesine geriledi. Temenni enflasyonun eksi 0,1 olması doğrultusundaydı. Ülkede eylül ve ekim ayında TÜFE’de yüzde eksi 0,2 olarak açıklanmıştı. Böylece enflasyon kasımda da Ocak 2015’ten beri en düşük seviyesinde kalmaya devam etti.

Ülkede enflasyon, kasımda aylık bazda ise yüzde 0,8 düşüş kaydoldu.

Alman İstatistik Müesseseyi, değişik şeylerin yanı gizeme, ülkede 1 Temmuzda Katma Değer Vergisi indiriminin yapılmasının kasımda enflasyon oranına tesiri olduğunu kaydoldu.

Ülkede, Avrupa Birliği AB geçimli lider TÜFE kasımda bir evvelki aya mukayeseyle yüzde 0,1 ve evvelki senenin aynı ayına göre yüzde 0,7 eksiliş gösterdi. Kasımda TÜFE’nin Avrupa Merkez Bankası’nın ECB Avro Bölgesinde maliyet kararını sağlamak için amaçladığı “yüzde 2’nin çok altında kalması dikkati çekti.

Arz ve arza göre değişiklik gösteren enerji mahsullerinin maliyetleri, kasımda 2019’un aynı ayına göre yüzde 7,7 düştü. Ülkede besin maliyetlerindeki çoğalış yüzde 1,4 ile ekim ayı ile aynı oranda kaldı.

Almanya’da hükümet ekonominin Kovid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler dolayısıyla yavaşlamasını yasaklamak emeliyle Katma Değer Vergisi indirimine gitmişti. Buna göre 1 Temmuz-31 Aralık’ta 6 aylık yarıyılda yüzde 19 olan Katma Değer Vergisi oranı yüzde 16’ya, bazı esas tüketim maddelerindeki yüzde 7’lik Katma Değer Vergisi oranı yüzde 5’e indirilmişti.

İlginizi Çekebilir;  Kamu sigorta şirketleri tek çatıda | Video

Kasım ayı enflasyonuna ait son bilgiler, 11 Aralık’ta açıklanacak.

Bir yanıt yazın

] }