Salı, Nisan 23, 2024
Ekonomi

Bakan Karaismailoğlu: Türksat 5A ve 5B uydularının frekans bantları yer istasyonları kurulumunda son aşamadayız

Bakan Karaismailoğlu,  Ankara Gölbaşı’nda ‘Türksat 5A Uydusu İçin Kullanılacak Uydu Haberleşme Verici Anten Sahasının Görülmesi Programı’na katıldı. Karaismailoğlu, Türkiye’nin bu yarıyılda eriştirme ve haberleşme alanında yetersizlerini gidermesi ve kendi teknolojilerini üretmeye yatırım yapmasının çok ehemmiyetli olduğunu bildirdi. Attıkları her adımın geleceğin büyük Türkiye’sini ve sarsılmaz ekonomisini inşa etmek olduğunu belirten Karaismailoğlu, “Bu açıdan baktığımızda Türksat, ortaya koyduğu çalışmaları ve muvaffak olduklarıyla hem bugünün hem de yarının Türkiye’si için büyük stratejik bedel taşıyan bir müesseseyidir” dedi.

Karaismailoğlu, kamunun büyük bilişim projelerinin Türksat tarafından geliştirildiğini belirterek, “Türkiye’nin en büyük bilişim projeleri arasında yer alan e-Devlet Kapısı ‘turkiye.gov.tr’, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Mutasyon Büroyu ismine Türksat tarafından işletiliyor. e-Devlet’te, 51,5 milyonun üzerinde kayıtlı kullanıcı, 345’i mahallî idareler olmak üzere 700’e yakın kamu müessesesine ait, rakamı 5 bin 300’ü aşan değişik hizmetleri alabiliyor. e-Devlet kapısında, 2019 senesinde aylık 319 milyon vasati ile senelik 3,8 milyar adet hizmet kullanımı reelleşti. 2020 senesinde ise pandeminin tesiriyle, aylık vasati kullanım rakamı 463 milyona yükseldi. e-Devlet mobil uygulaması, 49 milyon yurttaşımız tarafından indirildi ve 2 bin 835 değişik hizmete mobilden erişilebiliyor. e-Devlet kapısı, bugün, Türkiye’de en çok kullanılan 7 uygulamadan biri. HES kodu üretme ve listeleme, E-Müracaat ve HES kodu denetleme hizmetlerine de erişilen e-Devlet, salgın sırasında kamu sıhhatinin korunmasına çok ehemmiyetli bir destekledimiştir diye konuştu.

‘SON DÜZEYE GELDİK’

Bakanlık olarak, kara, hava, demir ve denizyolları ile beraber, bilişim otobanlarında, tehlikesiz, süratli ve kararlı bir biçimde ilerlemek için yerli ve ulusal kaynakları seferber ettiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, şunları kaydoldu:

“Onu takip edecek Türksat 5B ve Türksat 6A’nın da devreye girmesiyle beraber, 6 haberleşme uydumuzla uzayda çok daha eforlu olacağız. Türksat 5A’nın fırlatma anını; ülkemizde ilk kere kutlayacağımız, uzay ve havacılık vizyonumuzu pekiştirecek, Türkiye Uzay Haftası aktiflikleriyle tüm milletimize eriştireceğiz. Türksat 5A uydumuzun ardından, bir öteki km taşı olan uydu seviye testlerine başladığımız Türksat 5B’yi ise 2021 senesinin ikinci çeyreğinde fırlatacağız. 2021 seneyi içerisinde hizmet vermesi tasarlanan Türksat 5A ve Türksat 5B uydularından hizmet sunulacak yeni frekans bantları için Gölbaşı merkez yerleşkemizde yer istasyonları montaj çalışmalarında ise son düzeye geldik. Tüm bu çalışmalarımıza ilave olarak, Türkiye’nin haberleşme uydusunu üreten on ülke arasında yer almasını sağlayacak, yerlilik ve ulusallık oranı bakımından büyük bir ehemmiyet talep eden uydumuz Türksat 6A için ise TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde Türksat mühendislerimizin de katılımıyla mühendislik modeli donanım imal ve entegrasyonu devam ediyor. 6A uydumuzu da 2022 senesinde uzaya yollayacağız.”

İlginizi Çekebilir;  Karsan'dan 800 ilave istihdam

Bir yanıt yazın

] }