Cuma, Mart 29, 2024
Ekonomi

IMF’den finansal istikrara yönelik “siber risk” uyarısı

IMF, “Siber Tehlike ve Finansal Karar” başlıklı bir araştırma raporu yayımladı.

Raporda, siber saldırganların finansal müesseselerce kullanılan bilgi ve bağlantı teknolojisi sistemlerini zayıflatma, bozma ve devre dışı vazgeçme becerisinin finansal karar için bir tehdit oluşturduğuna ve daha fazla dikkat gerektiren bir gidişat olduğuna dikkat çekildi.

Saldırganların hudut ötesinden faaliyet göstermelerine olanak sağlayan teknolojiye geniş ulaşımları olduğuna işaret edilen raporda, yeni tip koronavirüs Kovid-19 krizinin ekonomik ve finansal faaliyetin kesintisizliğini sağlamak için dijital sistemleri gözetmenin hayati ehemmiyeti mevzusundaki farkındalığı artırdığı kaydolundu.

Raporda, “Bilgi ve bağlantı teknolojisi sistemlerine müteveccih hamleler siber hamleler küresel olarak çoğalıyor ve finansal hizmetler en çok gaye alınan sektör olmaya devam ediyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.

– Siber hamlelerin rakamı son 10 senede 3 katına çıktı

Siber tehditlerin daha karışık hale geldiği aktarılan raporda, siber tehlikenin güven kaybı, ikame edilebilirlik ve birbirine bağlılık beceriksizliği yoluyla finansal kararı etkileyebileceği belirtildi.

IMF yetkilileri Jennifer Elliott ve Nigel Jenkinson tarafından mevzuya ait kaleme alınan blog yazısında da siber tehlikenin finansal karara müteveccih yeni bir tehdit olduğu vurgulandı.

Yetkililer, dijital bankacılık ve ödemelere daha bağımlı hale gelinmesiyle siber hamlelerin rakamının son 10 senede 3 katına çıktığını ve finans hizmetlerin en çok kastedilen sektör olduğunu kaydoldu.

IMF yetkilileri, eforlu finansal ve teknolojik irtibatlar göz önüne alındığında büyük bir finansal kuruluşa ya da finansal kuruluşlarca kullanılan çekirdek bir sisteme müteveccih zaferli bir hücumun süratle tüm finansal sisteme dağılabileceği, yaygın bir bozulmaya ve güven kaybına neden olabileceği mevzusunda uyardı.

İlginizi Çekebilir;  Borsa günü yükselişle tamamladı

Bir yanıt yazın

] }