Perşembe, Nisan 25, 2024
Ekonomi

Son dakika… BDDK’dan vatandaşlara ve esnafa kolaylık | Video

Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulu, Heyet kararlarını internet sitesinde yayımlandı.

Heyet, salgın sebebiyle küresel piyasalardaki bilinmezliklerin ve tehlikelerin yüksek olduğu bir yarıyılda, gerçek kesimi, banka alıcılarını ve bankaları desteklemek emeliyle bankalar tarafından yerine getirilmesi gereken bazı mükellefliklerde geçici kaliteli bazı tertip etmeler yapan geçmişte alınmış bazı kararları ve yönergeleri tekerrür değerlendirdi.

Heyet, değerlendirme neticesinde, salgının mümkün tesirlerinin devam ettiği içinde bulunulan süreçte, mevzubahisi tertip etmelerin aynı emellerle uzatılmasının yerinde olacağına ve bu çerçevede uygulamaların geçerlilik tarihini 31 Aralık 2020’den 30 Haziran 2021’e uzattı.

Buna göre, 30 Haziran 2021’e kadar kredi ödemelerindeki gecikmelere elastiklik tanınarak gecikmeye giren krediler takip hesaplarına aktarılmadan evvel 90 gün yerine 180 gün beklenilmeye devam edilecek.

Kart borçlarını öteledikleri vakit süresince bankaların minimum meblağ da dahil olmak üzere alacaklarını arz etmeyerek ödemesiz yarıyıl belirleyebilme uygulaması da 30 Haziran 2021’e kadar sürecek.

Yine yapılandırılmış kredilerin geri ödemesindeki şartlar için de basitlik devam edecek. 90 günlük gecikme müddetinin 180 güne çıkarılmasına eş biçimde, bir senelik izleme süresi içerisinde sermaye ve/veya faiz ödemesi 30 günden fazla geciken ya da bu vakit içinde bir kere daha yine yapılandırmaya tabi yakalanan kredilerin Üçüncü Grup’ta sınıflandırılma koşulu 30 Haziran 2021’e kadar uygulanmayacak.

Tertip Etmeler, gereksinim kredilerinin yanı gizeme vasıta, ev ve harcayıcı kredileri ile tüm ticari kredi türlerine içeriyor.

Öte yandan, bankacılık sektörünün mali bünyesine ait fotoğrafın daha saydam bir biçimde inceleme edilmesini ve mümkün tehlikelerin daha faal bir biçimde idarenebilmesini teminen belli tertip etmelere ise 31 Aralık 2020’den itibaren son verilecek.

İlginizi Çekebilir;  Sanayi üretimi yıllık yüzde 11,4 arttı Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

ALTIN VE DÖVİZ HAREKÂTLARININ BİR İŞ GÜNÜ VALÖRLÜ OLARAK ASILLAŞTIRILMASI UYGULAMASI KALDIRILDI

Heyet, ayrıca 100 bin dolar ve üzerinde veya değişik döviz türlerinde buna denk gelen meblağ döviz efektif dahil alım harekâtlarında dövizin alakalının hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının/fiziki teslimatının bir iş günü valörlü olarak reelleştirilmesine ait uygulamanın yanı gizeme reel ve tüzel şahısların günlük 100 gr ve üzerinde altın alım harekâtlarında, altının alakalının hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak reelleştirilmesine ait uygulamayı da kaldırdı.

Bir yanıt yazın

] }