Perşembe, Nisan 18, 2024
Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Ağbal’dan ‘enflasyon’ mesajı | Video

Ağbal, Merkez Bankası’nn “2021 Para ve Kur Politikası” sunumunda yaptığı konuşmada, “Fiyat istikrarını sağlamak hepimizin ortak amacı olmalıdır; enflasyonu düşürmekte kararlıyız” dedi.

Ağbal, TCMB’nin pandemi döneminde salgının etkilerini sınırlamak amacıyla yaptığı faiz indirimlerinin yanında bir dizi önlemi de aldığına işaret ederek, “Yılın ikinci çeyreğinde sert daralan ekonomik faaliyet üçüncü çeyrekte bir miktar toparlandı. Toparlanma dördüncü çeyrekte de devam ediyor. Hedeflerimize ulaşmak için gerekirse duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız” dedi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, TCMB’nin kur hedefi olmadığını, kur düzeyini ve yönünü belirleme amaçlı döviz alım ya da satımı yapılmayacağını söyledi.

Ağbal, Merkez Bankası’nn “2021 Para ve Kur Politikası” sunumunda yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemde dalgalı döviz kuru rejiminin süreceğini vurguladı ve ekledi:

“Kurlar serbest piyasa koşullarında arz ve talep dengesine göre oluşacak. TCMB’nin nominal ya da reel bir kur hedefi bulunmuyor. TCMB kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amaçlı döviz alım ya da satım işlemi yapmayacak. Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından TCMB döviz rezervlerinin güçlendirilmesi amaçlanacak ve buna yönelik araçlar şeffaf bir şekilde, belirli bir plan dahilinde uygun koşullarda kullanılacak.”

Ağbal, Merkez Bankası’nn “2021 Para ve Kur Politikası” sunumunda yaptığı konuşmada, TCMB’nin pandemi döneminde salgının etkilerini sınırlamak amacıyla yaptığı faiz indirimlerinin yanında bir dizi önlemi de aldığına işaret ederek, “Yılın ikinci çeyreğinde sert daralan ekonomik faaliyet üçüncü çeyrekte bir miktar toparlandı. Toparlanma dördüncü çeyrekte de devam ediyor… Hedeflerimize ulaşmak için gerekirse duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız” dedi.

İlginizi Çekebilir;  Sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 9 yükseldi

Enflasyona ilişkin yukarı yönlü risklerin, 2021 yılında para politikasının “sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu” kıldığını vurgulayan Ağbal, “Para politikası kararları fiyat istikrarı önceliği korunarak alınacaktır” dedi ve şöyle devam etti:

“Hükûmetle birlikte belirlenen orta vadeli yüzde 5 enflasyon hedefi korunmuştur. TCMB bu hedefe varmada üzerine düşen sorumluluğun bilincinde olarak, hedef ufku içerisinde kararlı ve azimli bir tutum gösterecektir.

“TCMB’nin temel politika aracı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranıdır. Gecelik faizlerde gün içi oynaklıkların sınırlanması amacıyla kullanılan faiz koridoru ile TCMB’nin nihai kredi mercii işlevini gören Geç Likidite Penceresi, söz konusu fonksiyonları dışında para politikası aracı olarak kullanılmayacaktır.

“Parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı işleyişini sağlamak ve makrofinansal istikrara ilişkin riskleri sınırlamak amacıyla, zorunlu karşılıklar ile diğer TL ve döviz likidite araçları etkin olarak kullanılacaktır.” 

 “Önümüzdeki dönemde TCMB, sistemin fonlama ihtiyacını swap kanalı dahil karşılamaya devam edecektir. İnanıyoruz ki, gelişmeler de buna işaret ediyor, cari işlemler dengesi ve finans kanalında daha ılımlı bir çerçeve gelişecek.”

“TCMB olarak fiyat istikrarı hedefini sağlama hususunda gösterdiğimiz kararlı tutum ve güçlü politika duruşu neticesinde de özellikle risk primlerinin aşağı gelmesini, fiyat istikrarı ve enflasyonun düşüşünü gören vatandaşlarımızın ters para ikamesini, ters dolarizasyonu başlatmalarını öngörüyoruz.”

Bir yanıt yazın

] }