Perşembe, Mart 28, 2024
Ekonomi

2023 asgari ücret ne kadar olur? Hak-İş asgari ücret için ne dedi?

Milyonlarca çalışanın gözü 3. ve 4. toplantıdan gelecek açıklamalarda. Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç devam ediyor. İlk toplantısını 4 Aralık’ta, ikinci toplantısı ise 15 Aralık’ta yapılan asgari ücret görüşmelerinin üçüncüsü 22 Aralık 2020 tarihinde gerçekleşecek. Peki, asgari ücret 2021 ne kadar olur? Hak-İş asgari ücret için ne dedi?

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. AGİ ise Bekar 220,68 TL Evli, eşi çalışmayan 264,82 TL Evli, eşi çalışmayan, 1 çocuklu 297,92 TL veriliyor.

ASGARİ ÜCRET 2021 TAHMİNLERİ

1. TAHMİN

Merkez Bankası, 2020 yılı enflasyon tahminini yüzde 12,1 olarak revize etti. Buna göre artış yapılırsa; brüt 3 bin 299 lira 10 kuruş, net 2 bin 605 lira 98 kuruş olacak.

2. TAHMİN

Artış oranının geçen yılki gibi yüzde 15 olması hâlinde, brüt asgari ücret 3 bin 384 lira 45 kuruş, net asgari ücret 2 bin 673 lira 40 kuruş olarak hesaplanacak.

3. TAHMİN

Merkez Bankasının 2020 yılı enflasyon tahminine 3 puan refah payı eklenirse; brüt asgari ücret 3 bin 387 lira 39 kuruş, net asgari ücret 2 bin 675 lira 72 kuruş olacak.

4. TAHMİN

4 puan refah payı uygulanırsa; brüt 3 bin 416 lira 82 kuruş, net 2 bin 698 lira 97 kuruş olarak hesaplanacak.

5. TAHMİN

5 puan refah payı eklenirse de asgari ücret biraz daha yükselecek. Bu ihtimalde, brüt asgari ücret 3 bin 446 lira 25 kuruş, net asgari ücret 2 bin 722 lira 22 kuruş olacak.

İlginizi Çekebilir;  Borsa günü yükselişle tamamladı

5fd9d644c8c373176083005f

HAK-İŞ ASGARİ ÜCRET İÇİN NE DEDİ?

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan asgari ücret belirlenirken yıl sonunda gerçekleşen enflasyon oranları dikkate alınması gerektiğini belirterek, “Bu oranın üzerine iyileştirme ve refah payı ilave edilmelidir.” dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücretin sosyal bir hak olarak değerlendirmesi gerektiğini belirterek, “Asgari ücret, gelir dağılımındaki adaletsizliği gidermek için kullanılması gereken temel bir sosyal politika aracıdır. Asgari ücretin beklentilere ve ülkemiz gerçeklerine denk düşecek bir şekilde artırılması gerekmektedir” dedi.

Asgari ücretin bir pazarlık ücretinden ziyade işçinin ailesiyle birlikte insan onuruna yakışır bir şekilde yaşayacağı bir gelir olarak belirlenmesi gerektiğini belirten Arslan, “Asgari ücret, çalışan ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir ücret olmalıdır.

Ülkemiz pandemi koşulları sebebiyle olağanüstü bir dönemden geçmektedir. Hükümetimiz çalışma hayatına yönelik önlem ve tedbirleri hayata geçirmiştir. Ancak özellikle bazı sektörde çalışanların mağdur olduğu, iş ve gelir kaybı yaşadığı kritik bir süreç yaşanmaktadır. Asgari ücret belirlenirken bu mağduriyetleri giderecek, toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiği göz önüne alınacak, aile yükümlülüklerini de kapsayacak şekilde belirlenmesi konusunda temel ısrarımız ve talebimiz söz konusudur.” dedi.

HAK-İŞ olarak, asgari ücretin Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç ve net olarak açıklanması gerektiğini düşündüklerini söyleyen Arslan şöyle devam etti:

Ayrıca, asgari ücret belirlenirken yıl sonunda gerçekleşen enflasyon oranları dikkate alınmalı ve bu oranın üzerine iyileştirme ve refah payı ilave edilmelidir. Konfederasyonumuz, gelir dağılımının adil bir şekilde gerçekleşmesine yönelik olarak bireylerin gelirlerine, harcamalarına ve servetlerine göre vergiye tabii tutulması konusundaki her türlü çalışmayı desteklemektedir. Bu çerçevede asgari ücretin üzerindeki vergi yükünün kaldırılmasını, ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmının vergiden muaf olmasını talep etmekteyiz. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, emeğin en kutsal olduğu salgın döneminde toplumun refahını sağlamak ve çalışanların gelir düzeyini artırmak için asgari ücretin belirlenmesine ilişkin ilke ve prensiplerin hayata geçirilmesinin önemine inanmaktayız.

İlginizi Çekebilir;  Bakan Şimşek: Deprem bölgesinde esnaf ve sanatkarların kredi ödemeleri faizsiz 6 ay daha erteleniyor Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Bir yanıt yazın

] }