Cuma, Mart 29, 2024
Ekonomi

Son dakika haberi: FED faiz kararını açıkladı | Video

Fed’den yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. 

Fed’in bu zorlu dönemde ABD ekonomisini desteklemek için tüm araçlarını kullanmaya bağlı kaldığı yinelenen açıklamada, böylece maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinin destekleneceği vurgulandı.

Açıklamada, ekonomik faaliyet ve istihdamın toparlanmaya devam ettiği ancak yıl başındaki seviyelerin oldukça altında kaldığına dikkat çekildi. 

Zayıflayan talep ve petrol fiyatlarında önceden yaşanan düşüşlerin tüketici enflasyonunu düşürdüğüne işaret edilen açıklamada, genel finansal koşulların ekonomi için destekleyici olmaya devam ettiği ifade edildi. 

Aylık varlık alımları en az 120 milyar dolar olarak devam edecek

Açıklamada, ekonominin gidişatının büyük ölçüde virüsün seyrine bağlı olacağı vurgulanarak, halk sağlığı krizinin yakın dönemde ekonomik faaliyet, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı yaratmaya devam edeceği ve orta vadede ekonomik görünüm üzerinde önemli riskler oluşturacağı kaydedildi. 

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyon hedefinin anımsatıldığı açıklamada, bu hedeflere ulaşılana kadar para politikasının destekleyici duruşunun sürdürülmesinin beklendiği aktarıldı. 

Açıklamada, federal fon oranı için hedef aralığın yüzde 0 ila 0,25 arasında tutulmasının kararlaştırıldığı bildirildi. 

Bankanın varlık alımını sürdüreceğine de işaret edilen açıklamada, hazine tahvilleri için ayda en az 80 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alımları için ayda en az 40 milyar dolar olmak üzere toplam 120 milyar dolar olarak maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinde “önemli ölçüde ilerleme” kaydedilene kadar devam edeceği bildirildi. 

Öte yandan, Fed’in dolar swap hatlarını da Eylül 2021’e kadar uzattığı kaydedildi. 

Büyüme tahmini yukarı yönlü revize edildi

Ekonomiye ilişkin tahminlerde de bulunan Fed, 2023 yılına kadar faiz oranlarında değişikliğe gidilmeyeceğinin sinyalini verdi. 

İlginizi Çekebilir;  Fed tutanaklarında "mali destek" vurgusu

Açıklamada, Fed’in fonlama oranına ilişkin medyan beklentisinin 2020, 2021, 2022 ve 2023 yılları için yüzde 0,1, uzun dönem ortalama faiz beklentisinin ise yüzde 2,5 olduğu kaydedildi.

ABD ekonomisi için uzun vadeli büyüme beklentisinin ise yüzde 1,9’dan yüzde 1,8’e çekildiği açıklamada, eylül ayı öngörülerinde bu yıl yüzde 3,7 daralması beklenen ülke ekonomisinin 2020’de yüzde 2,4 küçüleceği tahmin edildi. Açıklamada, ekonominin 2021’de yüzde 4,2, 2022’de yüze 3,2 ve 2023’te ise yüzde 2,4 büyüyeceği öngörüldü. 

İşsizlik oranına ilişkin tahminlerin de yer aldığı açıklamada, ülkedeki işsizliğin bu yıl yüzde 6,7, 2021’de yüzde 5, 2022’de yüzde 4,2 ve 2023’de yüzde 3,7 olmasının  beklendiği ifade edildi.

Açıklamada, enflasyonun ise bu yıl yüzde 1,2, 2021’de yüzde 1,8, 2022’de yüzde 1,9 ve 2023’de yüzde 2 olmasının öngörüldüğü aktarıldı. 

Fed Başkanı Powell’dan açıklama

Powell, Fed’in politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutmasının ardından, telekonferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi.

Para politikası hedeflerine ulaşmaya son derece kararlı olduklarını vurgulayan Powell, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başından bu yana istikrarı ve toparlanmanın olabildiğince güçlü olmasını sağlamak, ekonominin aldığı kalıcı zararı sınırlamak için güçlü önlemler aldıklarını anımsattı. 

5fda7f7fc8c37317608303ef

Powell, sözlü yönlendirmelerini güçlendirdiklerini belirterek, bu önlemlerin para politikasının toparlanma tamamlanana kadar ekonomiye güçlü bir şekilde destek vermesini sağlayacağını ifade etti. 

“Son aylarda toparlanma hızı yavaşladı”

Ekonomik faaliyetin toparlanmaya devam ettiğine işaret eden Powell, ekonominin önemli ölçüde normale dönmesinin ekonomik faaliyette hızlı bir toparlanma sağladığı ve ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 33 büyüdüğünü hatırlattı. Powell, “Ancak son aylarda toparlanma hızı yavaşladı.” değerlendirmesinde bulundu. 

Toparlanmanın genel olarak beklenenden daha hızlı ilerlediğine dikkati çeken Powell, ekonomik büyüme tahminlerinin de revize edildiğini bildirdi. 

İlginizi Çekebilir;  Piyasalarda gün sonu 30/12/2023 Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Powell, “Genel olarak ekonomik faaliyet salgın önceki seviyesinin oldukça altında seyrediyor ve önündeki yol oldukça belirsiz.” dedi. 

Genel ekonomik faaliyette olduğu gibi işgücü piyasasındaki iyileşme hızının da yavaşladığını belirten Powell, işgücü piyasasına katılımın özellikle salgın öncesi seviyelerinin altında olduğunu dile getirdi. 

“Kovid-19 vakalarında devam eden artış endişe verici”

Powell, salgının enflasyon üzerinde de önemli etkileri olduğuna işaret ederek, genel olarak enflasyonun uzun vadeli yüzde 2 hedefinin altında seyrettiğini belirtti. 

Ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmede bulunan Fed Başkanı Powell, şunları kaydetti: 

“Salgın boyunca vurguladığımız gibi ekonominin görünümü olağanüstü derecede belirsiz ve büyük ölçüde virüsün seyrine bağlı olacaktır. Aşılarla ilgili son haberler çok olumlu. Ancak aşıların zamanlaması, üretimi ve dağıtımının yanı sıra bunların farklı gruplardaki etkililiğiyle ilgili önemli zorluklar ve belirsizlikler devam ediyor. Bu gelişmelerin ekonomik sonuçlarının zamanlamasını ve kapsamını değerlendirmek hala güç. Hem ABD’de hem de yurt dışında Kovid-19 vakalarında devam eden artış özellikle endişe verici ve önümüzdeki birkaç ay muhtemelen çok zorlu olacak.” 

Mali destek vurgusu 

Powell, istihdam ve enflasyon hedefleri sağlanıncaya kadar para politikasının destekleyici duruşunun sürdüreceklerini vurgulayarak, iş gücü piyasası koşulları Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) maksimum istihdam değerlendirmeleriyle tutarlı seviyelere ulaşana, enflasyon yüzde 2’ye yükselene ve bir süre yüzde 2’yi ılımlı derecede aşana kadar federal fon oranı için mevcut yüzde 0-0,25 hedef aralığını sürdürmenin uygun olacağını belirtti. 

Bankanın varlık alımının devam edeceğine de işaret eden Powell, “Bu yıl bilançomuzdaki artışın finansal koşulları rahatlattığına ve ekonomiye önemli ölçüde destek sağladığına inanıyoruz.” dedi. 

Powell, genel olarak faiz oranı ve bilanço araçlarının ekonomiye güçlü destek sağladığını ve sağlamaya da devam edeceğini ifade etti. Doğrudan mali desteğe ihtiyaç duyulabileceğini yineleyen Powell, şöyle devam etti: 

İlginizi Çekebilir;  Fed cephesinden yeni faiz açıklaması Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

“Şimdiye kadar alınan mali politika eylemleri, ülke genelinde aileler, işletmeler ve topluluklar için önemli bir fark yarattı. Mevcut ekonomik gerileme, hayatımız boyunca gördüğümüz en şiddetli gerileme. Bu yılın başında hakim olan ekonomik faaliyet ve istihdam düzeylerine geri dönmek biraz zaman alacak ve bunu başarmak için hem para hem de maliye politikasından sürekli destek gerekebilir.”

Powell, yapabilecekleri daha çok şey olduğunu belirterek, “Ekonomiye uzun bir süre destek sağlamaya devam etmemiz gerekecek.” dedi.

Bir yanıt yazın

] }