Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ekonomi

Maktu vergi ne demek? Sigara maktu vergi oranı kaç oldu? Sigaraya zam geldi mi?

Sigara ve bazı tütün ürünlerine uygulanan ÖTV oranları düşürülürken maktu vergiler artırıldı. Resmi Gazete’deki karara göre sigaradaki yüzde 67’lik ÖTV yüzde 63’e düşürüldü. Maktu vergi ve asgari maktu vergiler ise yükseltildi. Peki, maktu vergi ne demek? Sigara maktu vergi oranı kaç oldu? Sigara fiyatları düştü mü?

Resmi Gazete’de yer alan tütün ürünleri ile ilgili karara göre, sigara ÖTV ve maktu vergi oranları yeniden düzenlendi. Yüzde 67 ila 80 arasında değişen ÖTV oranları, Resmi Gazete’deki karar ile yüzde 63’e düşürülürken, maktu vergi tutarlarına zam geldi. Yapılan bu düzenlemeden sigara fiyatlarının etkilenip etkilenmeyeceği bilinmezken, tütün yerine geçen ürünlerden üretilen sigarillo ve puro içinde vergi oranları değiştirildi.

Maktu vergi ne demek?

Maktu vergi, mükellefler arasında ayrım yapılmaksızın, farklı oranlarda değil, herkesten eşit olarak alınan vergidir. Baş ve damga vergilerini örnek olarak verilebilir. Bazı harç türleri de bu vergi kapsamındadır.

Yükümlülerden, genellikle eşit miktarlarda alınan vergilere verilen isimdir. Baş vergileri, konut üzerinden aynı miktarlarda alınan vergiler, bu bakımdan maktu vergi sayılır. Maktu vergiler Özü itibariyle tersine ilerlemiş ve adaletsiz vergilerdir. Zira yükümlülerden eşit olarak alınınca, gelir ve servet yükseldikçe verginin oranı düşmektedir.

Sigara maktu vergi oranı kaç oldu?

Yeni düzenlenen vergi oranları şu tablo ile paylaşıldı:

Buna göre, sigaradaki ÖTV yüzde 63 olurken, maktu vergi 0.4851 TL ve asgari maktu vergi ise 0.4883 TL olarak açıklandı. Sigarada daha önce asgari maktu vergi 0,4569 TL, maktu vergi ise 0.4539 TL’ydi. Sigarillo ve puro vb. ürünlerdeki daha önce yüzde 67 ila 80 arasında değişen ÖTV oranı ve maktu vergiler de sigara ile aynı olacak.

İlginizi Çekebilir;  Finans - Çeyrek altın ve gram altın fiyatları bugün ne kadar oldu? 12 Ekim 2023 güncel altın satış fiyatları Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

5fe588eb214ed811a83ff912

Bir yanıt yazın

] }