Perşembe, Nisan 25, 2024
KervansarayBorsa

Kervansaray da Yine Çağrı Problemi – Selim Sayılgan’ın Yaptığı Çağrı Mahkeme Kararıyla İptal Edildi

Şirketin Çoğunluk hisseleri elinde olmasına rağmen şirket yönetimini ele geçirmeyi başaramayan Selim Sayılgan ve Ertan Sayılgan SPK nın belirlediği çağrıyı gerçekleştirmiş ve yatırımcıların elindeki hisseleri çok düşük rakamlara tartışmalı bir çağrı işlemi ile ele geçirmişti. SPK tarafından hangi mantıkla yapıldığı anlaşılamayan çağrı sonucunda çağrıya katılan pek çok yatırımcı mağdur olmuş ve büyük zararlar etmişti.

 

Küçük Yatırımcı İlhan Aslan ın Açtığı Dava ile Çağrı İptal Edildi

Uzun yıllardır Kervansaray yatırımcısı olarak hak arayışı davasının en önde gelenlerinden olan İlhan Aslan ve Av. Nail Çakır yatırımcının mağdur edildiği bu çağrının iptali için SPK ya dava açmış ve çağrının usulsüz şekilde yapıldığını ortaya koymuştu. Halka açık Kervansaray Yatırım Holding Anonim Şirketinde pay sahibi olan davacı İlhan Aslan tarafından, Ertan SAYILGAN ve Selim SAYILGAN’ın adı geçen şirketin denetim kontrolünü elde etmesi nedeniyle şirketin diğer ortaklarına pay alım teklifinde bulunma yükümlülüğüne ilişkin, Sermaye Piyasası Kurulunun 26/09/2019 tarih ve 2019/49 sayılı Bülteninde yayımlanan 26/09/2019 tarih ve 53/1257 sayılı Kurul kararının (A), (B) ve (C) bölümlerinin; hukuka aykırı olduğu, pay alım teklifi fiyatının mevzuata uygun olarak belirlenmediği, değerlemenin yapılması yükümlülüğünün teklifte bulunması gerekenlere bırakıldığı, bu değer ortaya çıkmadan teklifte bulunulmasıyla şirket sahipleri tarafından katılımın düşük tutulmaya çalışıldığı, maliyetin düşürülmesinin amaçlandığı, ayrıca katılım sağlayan yatırımcılara ödemelerin uygun şekilde yapılmadığı iddiasıyla açılan dava sonuçlandı.

İlginizi Çekebilir;  Ersu Hisse Net Yorumlar **2023, Ersu Hisse Grafik, Ersu Hisse Analiz, Ersu Hisse Senedi Fiyat 4 TL Üstü

Çağrı ile Hisselerini Selim Sayılgan ve Ertan Sayılgan a Verenler Büyük Zarar etti

Usulsüz şekilde yapılan çağrı ile elindeki hisseleri devreden yatırımcılar, çağrı sonrasında hisse fiyatının çağrı fiyatının 4-5 katına kadar çıkması ile büyük zarar içine girmişlerdi. Mahkeme tarafından yapılan incelemerde; Tüm pay sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde pay alım teklifi yapma zorunluluğunun ve pay alım teklifinin eşit işleme tabi tutulması kurallarının açıkça ihlal edildiği, yine Şirket hisselerinin gerçek değeri belirlendikten sonra yaptırımcılara paylarını satma hakkı tanınmamasının hukuki belirlilik ve hukuki güvenlik ilkelerini sarsarak yatırımcılara hak ve adalet duygusunu sarsan derecede adil olmayan bir ek külfet getirildiği, bu suretle 6362 sayılı Kanun’un 1 inci maddesinde öngörülen sermaye piyasasının şeffaf ve adil bir ortamda işleyişinin sağlanması kuralının da ihlal edildiği anlaşıldı.

Ayrıca, 01.10.2019-14.10.2019 tarihleri arasında yatırımcılar tarafından aracı kuruma zorunlu pay alım teklifine yaptıkları katılım karşılığında aracı kurumun Kamuyu Aydınlatma Platformunda yaptığı açıklamalardan anlaşılacağı üzere on beş gün süresince pay bedellerinin yatırılmaması yatırımcıların katılım kararlarını olumsuz yönde etkileyerek pay alım teklifine iştirakten kaçınmalarına sebep olduğundan, davalı idarece bu sürece müdahale edilmeyerek fiili pay alım sürecinin olumsuz işlemesine yol açıldığı mahkeme tarafından görülmüştür.

Bu çerçevede yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır. Dava konusu Çağrı işlemin iptaline karar verilmiştir.

SPK nın Tavrı Merak Ediliyor

Yapılan çağrıda pek çok uygunsuzluk olduğu net şekilde ortaya çıkmış olduğu görülüyor. Zamanında bu uygunsuzluklara engel olmayan ve çağrının bu şekilde yapılmasına izin veren SPK nın ne yapacağı yatırımcılar tarafından büyük merakla bekleniyor.

 

Not: Finanstürk Özel Haberidir. Kaynak Gösterilmeden Kullanılamaz.

İlginizi Çekebilir;  Gübretaş Maden Altın Dökmek için Son Aşamaya Geldi

Bir yanıt yazın

Sıkça Sorulan Sorular

Kervansaray Kısa vade durumu için yukarıdaki 4 saatlik grafiği inceleyiniz.

Kervansaray uzun vade için hissenin yukarıdaki haftalık grafiğinde direnci kırmasını takip edin.

Kervansaray durumu için yukarıdaki saatlik grafiğinde destek noktasını takip edin.

Kervansaray için hissenin yukarıdaki günlük grafiğinde kanalı takip edin.

Kervansaray için hissenin yukarıdaki aylık grafiğinde direnci takip edin.