Perşembe, Nisan 25, 2024
Ekonomi

Enflasyon rakamları ne zaman, saat kaçta açıklanacak? Haziran 2023 enflasyonu yüzde kaç olacak?

Binlerce memur ve emeklinin temmuz zammı belli oluyor. Enflasyon rakamlarının duyurulmasıyla birlikte yılın ilk 6 ayındaki enflasyon ortaya çıkmış olacak. Enflasyonun açıklanmasının ardındansa memur ve emeklinin yüzde kaç zam olacağı netleşecek. Peki, rakamlar ne zaman açıklanacak, beklenti ne yönde?

ENFLASYON RAKAMLARI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

TÜİK 5 Temmuz 2021 Pazartesi günü saat 10.00’da haziran ayı enflasyon verisini açıklayacak. Enflasyon oranının doğrudan etkileyeceği kesimlerin başında işçi, memur ve emekliler gelecek.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 5. Dönem Toplu Sözleşmesi’nde 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisi için 2021 yılında 3+3 zam kararı vermişti. Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) mayısta bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 6,39 arttığı dikkate alındığında, memur maaşlarına enflasyon farkı gündeme gelecek. Bu hesaplama, aynı sözleşme kapsamındaki memur emeklileri için de geçerli olacak.

Yaklaşık 8,5 milyon işçi emeklisi ve hak sahibinin aylıkları da bu yılın ilk 6 aylık enflasyon rakamıyla belirlenecek. İşçi emeklilerinin aylıkları, 6 aylık enflasyon oranında zamlanacak.

HAZİRAN AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE KAÇ?

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 1,46 artmasını bekliyor.

AA Finans’ın, TÜİK tarafından 5 Temmuz Pazartesi günü açıklanacak haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ankete göre, ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1,46 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin haziran ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 1,03, en yüksek yüzde 2 aralığında yer aldı.

İlginizi Çekebilir;  2023 memur maaşı ne kadar oldu? Memur ve memur emeklisi zamlı maaşları..

 

 

Bir yanıt yazın

] }