Cuma, Nisan 19, 2024
Ekonomi

Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı! Enflasyon ne kadar, yüzde kaç? Son dakika: TÜİK duyurdu!

Binlerce memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu. Enflasyon rakamlarının duyurulmasıyla birlikte yılın ilk 6 ayındaki enflasyon ortaya çıktı. Enflasyonun açıklanmasının ardındansa memur ve emeklinin yüzde kaç zam alacağı kesinleşti. 

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI! HAZİRAN ENFLASYON NE KADAR, YÜZDE KAÇ?

TÜİK 5 Temmuz 2021 Pazartesi günü saat 10.00’da haziran ayı enflasyon verisini açıkladı. Enflasyon oranının doğrudan etkileyeceği kesimlerin başında işçi, memur ve emekliler geliyor.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 5. Dönem Toplu Sözleşmesi’nde 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisi için 2021 yılında 3+3 zam kararı vermişti. Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) mayısta bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 6,39 arttığı dikkate alındığında, memur maaşlarına enflasyon farkı gündeme geldi. Bu hesaplama, aynı sözleşme kapsamındaki memur emeklileri için de geçerli olacak.

Yaklaşık 8,5 milyon işçi emeklisi ve hak sahibinin aylıkları da bu yılın ilk 6 aylık enflasyon rakamıyla belirlenecek. İşçi emeklilerinin aylıkları, 6 aylık enflasyon oranında zamlanacak.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre enflasyon Haziran ayında 1.94 oldu. Yıllık bazda ise 17.53 olarak şekillendi.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLDU?

TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı enflasyon verileri ile birlikte memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yapılacak zam oranı da belli oldu. Buna göre memur maaşlarına ve SGK ve Bağ Kur emekli aylıklarına yüzde 8.45 oranında zam yapılacak.

Memur ve memur emeklisi ise 6 aylık fark olarak yüzde 5.45 oranında zam aldı. Yeni zamlar temmuz maaşı itibariyle hesaplarda olacak.

İlginizi Çekebilir;  Son dakika: Büyük ikramiye bileti nereye çıktı? Çeyrek bilet nereye, Milli Piyango hangi illere çıktı?

HAZİRAN AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE KAÇTI?

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 1,46 artmasını bekliyordu.

 

 

YouTube video

Bir yanıt yazın

] }