Cuma, Mart 29, 2024
Aracı Kurum Raporları

Endekste hafif alıcılı açılış bekleniyor

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki güne göre 5.404 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 49 kişi arttığı açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk ekonomisini döviz kuru, enflasyon, faiz parantezine hapsetmeye çalışıyorlar . Artık Türkiye siyasi ve ekonomik olarak dünyanın en üst ligine adım atmak üzeredir.

Erdoğan: Pazartesi günkü yarım günü idari tatil olarak belirledik. Vatandaşlarımız fiilen 16 Temmuz Cuma akşamından 26 Temmuz Pazartesi sabahına kadar tatile kavuşmuş oluyor .

Erdoğan, İsrail Devlet Başkanı Hertzog ile telefonda görüştü. Erdoğan, görüşmede iki ülke arasında enerji, turizm ve teknoloji başta olmak üzere muhtelif alanlarda yüksek bir iş birliği potansiyeli olduğunu ifade etti .

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kirby, basın toplantısında, “Kabil Havalimanı’nda güvenliğin nasıl olacağı konusunda Türklerle hala görüşme halindeyiz, bu çabaya öncülük etmeye istekli oldukları için onlara minnettarız” ifadelerini kullandı.

Bloomberg News’in haberine göre, Biden yönetimi, ABD Çin’in bölgedeki etkisini kontrol etmenin yollarını ararken Hint-Pasifik ekonomilerini kapsayan bir Dijital Ticaret Anlaşması düşünüyor.

FDA: “Johnson and Johnson Kovid-19 aşısı, nadir görülen nörolojik bozukluğa yol açabilir”

Almanya Başbakanı Merkel, Kuzey Akım-2 doğal gaz boru hattı projesine ilişkin Ukrayna’nın endişelerini ciddiye aldıklarını söyledi. Kuzey Akım-2 projesinin, Ukrayna üzerinden geçen doğal gazın yerini almayacağını yineleyen Merkel, konunun bu hafta yapacağı ABD ziyaretinde de önemli rol oynayacağını kaydetti.

New York Fed Başkanı Williams ortalama enflasyon politikasının hızlı faiz artışı anlamına gelmediğini söyledi.

Çin Merkez Bankası’nın istatistik bölümünün eski başkanı Sheng, Banka’nın zorunlu karşılık oranlarında yaptığı 50 baz puanlık indirimin Çin’e Fed’in politika değişikliği ile başa çıkmak için alan verdiğini savundu .

İlginizi Çekebilir;  Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Ne Olacak?

Yurt içinde Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar açıklanacak.

Almanya ve ABD’de TÜFE verileri açıklanacak.

TCMB Faiz Kararı yarın açıklanacak.

Fed Başkanı Powelll, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nin yarın gerçekleştireceği, Fed politikasına ve ekonomiye yönelik yarıyıl gözden geçirmesinin yapılacağı oturum öncesi sunum yapacak.

Borsa İstanbul’un bu hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Geçen hafta küresel piyasalarda, Fed toplantı tutanaklarıyla artan belirsizlikler (varlık alım programının yakın zamanda azalacağı) ve delta varyantına yönelik tedirginlikler öne çıksa da ABD borsalarının rekorlarına devam etmesi dikkati çekmişti.

Bu haftaya ise ABD piyasaları yatay seviyede, Çin Merkez Bankası zorunlu karşılık oranını %0,5 puan düşürmesi sonrasında ise Asya Piyasaları haftaya pozitif başladı.

Aşıların bulunması ve aşılanmanın hızlanmasıyla kontrole alınan coronavirüs pandemisinde normalleşme adımlarının başlaması sonrasında özellikle İngiltere ve Hindistan’dan gelen kötü haber dünyada endişe yaratıyor. Coronavirüsün yeni mutasyonu delta varyantı sonrasında kısıtlamaların tekrar başlaması ve ekonomilerin tekrar kapanabileceği endişesi piyasaları baskılıyor. Salgın kaynaklı endişeler ve zayıf gelen veriler sonrası bu hafta piyasalarda negatif seyir hakim.

BİST100 endeksi tarafına bakıldığında ise endeks geçtiğimiz işlem gününe hafif alıcılı başlamasının ardından günün ikinci yarısında hafif satıcılı seyre yöneldi. Haber ve veri akışının yoğun olmadığı günde seans sonuna doğru endekse sert satışlar geldi ve endeks 1.356 seviyesine kadar geriledi. BİST100 endeksi haftanın ilk işlem gününü negatif seyirde 1.357 seviyesinden tamamladı. Endekse gelen sert satışların bu haftanın kısa ve sonraki haftanın bayram olması sebebiyle nakde geçişin hızlanmasından dolayı olduğunu ve satışların panik satışı olduğunu düşünüyoruz.

İlginizi Çekebilir;  Borsa günü yükselişle tamamladı

Küresel piyasalarda en çok takip edilecek veriler bugün açıklanacak olan ABD TÜFE ve 14 Temmuz’da Powell’ın yapacağı açıklamalar olacak. Özellikle son aylarda küresel tehdit oluşturmaya başlayan enflasyon baskısını göz önüne alacak olursak yarın açıklanacak ABD TÜFE verisinin önemi iyice arttı. 4 gün işlemlerin gerçekleşeceği yurtiçi piyasalarda ise ana gündem maddesi 14 Temmuz’da gerçekleşecek olan PPK Toplantısı olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ülke genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 265.000 kişi azalarak 4,24 milyon kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,6 puanlık azalış ile %13,2 seviyesinde gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ağustos kontratı, Pazartesi günü 1.485 – 1.521 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.494 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 34.561 artarak 545.527 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.515 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.516’nın üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.550 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.475 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.507 ve 1,516 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.485 ve 1.475 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

 

Bir yanıt yazın

] }