Cuma, Mart 29, 2024
Aracı Kurum Raporları

Yukarı yönlü tahvil hareketleri borsaları baskılıyor

Geride bıraktığımız günün en önemli gündem maddesi ABD’de açıklanan enflasyon verileriydi. Manşet TÜFE %5.4 gelerek beklentileri aştı ve Ağustos 2008 yılından bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Çekirdek verilerde de yükselişin devam ettiğini gördük. Bu sayede ABD’de enflasyon verileri güçlü seyrini korumuş oldu.

Tabii açıklanan bu verilerin etkisi ile ABD tahvil faizlerinde yukarı yönde hareketlerin yaşandığını takip ettik. Özellikle 10 yıllık tahvilin getirisinin %1.40 seviyesine üzerine yükseliş kaydetmesi dikkat çekiciydi. Bu paralelde yüksek enflasyona bağlı olarak tahvil getirilerinde yaşanan yukarı yönde hareket küresel ölçekte hisse senetlerini baskılamış oldu.

Bilindiği üzere FED’e yönelik beklentilerin şekillenmesinde ABD enflasyon verisi oldukça etkili. Haziran TÜFE’de Mayıs ayına göre hafif de olsa geri çekilme beklenilirken artışın yaşanması yıl içerisinde aylık 120 milyar dolarlık varlık alımının yavaşlatılmasına ön ayak olabileceği yorumları piyasaları baskılamaya devam edebilir. Örneğin dün St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın uygulamaya konan parasal desteklerin geri çekilmesi için doğru zamanın geldiğini söylemesi kritik bir ifadeydi. Tabii bu durumun dikkatli ve yumuşak tonda yapılmasını istediklerini de dile getirdiğini gördük. Gün içerisinde FED Başkanı Powell’ın yapacağı açıklamalar da piyasanın odağında bulunacak.

Yeni günde gündemin yoğun olduğunu görmekteyiz. Özellikle yurt içerisinde TCMB toplantısı kritik olacak. %19 olan politika faizinde değişiklik beklenmiyor. Yalnız Haziran enflasyon verilerinin beklentilerin çok üzerinde olduğu bir ortamda karar metninde geçecek ifadelere odaklanmak doğru olacaktır. Metinde yer alan cümlelere göre TL ve TL bazlı varlıklarda oynaklığın arttığını görebiliriz.

Öne çıkanlar

Ekonomiye ilişkin düzenlemeleri içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildiği duyuruldu. 

İlginizi Çekebilir;  Küresel piyasalarda risk iştahı yüksek

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD’de açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamları sonrasında yaptığı değerlendirmede, hızlı artışın beklenen bir durum olduğunu söyledi. Daly, mal ve hizmet fiyatlarındaki büyük artışların pandemi sonrasındaki güçlü talepten ve arzda yaşanan darboğazlardan kaynaklandığını ve bu artışların önümüzdeki aylarda bastırılmalarını muhtemel olduğunu vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, ticaret, yatırım, enerji, ulaşım ve sağlık başta olmak üzere Türkiye-Çin ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel gelişmeler ele alındı. 

ABD Başkanı Joe Biden’ın, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne eski Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake’i aday gösterdiği bildirildi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’de faaliyet gösteren Alman şirketlerinin üst düzey yöneticileri ile görüşme gerçekleştirdi. Bakan Elvan toplantıda, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, katılımcılara Türkiye’deki yatırım fırsatlarını anlattı. 

Yeni Zelanda Merkez Bankası(RBNZ), faiz oranında bir değişiklik yapmadı.RBNZ, pandeminin başından bu yana tahvil alım programına son veren ilk merkez bankası oldu. 

Çin’e doğrudan yabancı yatırımları yılın ilk 6 ayında yüzde 28,7 arttı. 

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Mario Centeno, ECB’nin gelecek hafta yapılacak toplantıda ileri dönük yönlendirmesini güncellerken enflasyon konusunda manevra alanı olduğunu göstermesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD’nin kredi notunu teyit etti. 

Haziran ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Beyaz Saray, tedarik zincirlerindeki aksaklıkların beslediği yüksek enflasyonun yatışmasını beklediklerini bildirdi. 

Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları ile Devralınacak Alacaklara İlişkin İşlemler Hakkında Yönetmelik yürürlüğe girdi. 

İlginizi Çekebilir;  Piyasalarda dalgalı ve hafif satıcılı görünüm etkili oldu

Kartal Yenilenebilir Enerji payları 16 Temmuz’tan itibaren Ana Pazar’da işlem görmeye başlayacak 

AC Asia ex, Japan % – 0,33 satıcılı 

S&P 500 % -0,16 satıcılı 

Euro Stoxx 50 % -0,11 satıcılı

 

Bir yanıt yazın

] }