Cuma, Nisan 19, 2024
Aracı Kurum Raporları

Yurt içi piyasaların gözü enflasyonda

Haftanın ilk işlem günü data akışının zayıf olmasının yanında dikkatler PMI verileri üzerindeydi. Bu noktada Euro Bölgesi imalat PMI verisi Temmuz ayında 62.6 olan beklentileri aşarak 62.8 olarak açıklandı. Yalnız açıklanan veriyi Haziran ayı ile kıyasladığımızda gerilemeW yaşandığını gördük. Bu sayede aylık bazda ekonomik aktivitede bir miktar zayıflamanın görüldüğünü takip ettik. Veriye yönelik IHS Markit Şef Ekonomisti Chris Williamson ikinci çeyrekteki rekor artış sonrası Temmuz ayında görülen hafif düşüşün endişe verici olmadığını belirtti. Bunun yanında üreticilerin yükselen talebi karşılamakta zorlanması nedeni ile fiyat artışlarının devamını beklediğini de belirtti.

ABD’de açıklanan ISM imalat PMI verisi ise 60.9 olan beklentileri karşılayamadı ve 59.5 gelerek ekonomik aktivitede zayıflamanın olduğunu işaret etti. Yalnız bu zayıflamanın çok güçlü olmadığını ve verinin 50.0 seviyesi üzerinde bulunması nedeni ile imalat sektöründe büyümenin devam ettiğini söyleyebiliriz.

Gün içerisinde yurt içi piyasalar Temmuz enflasyon verilerini takip edecek. Bu noktada Haziran ayında %17.53 olan TÜFE verisinin Temmuz’da %18.50 seviyesine ulaşması bekleniliyor. ÜFE verisinin de %43 seviyesine yaklaştığını geçtiğimiz ay görmüştük. Bu sayede bugün açıklanacak verinin %43 seviyesinin üzerinde gerçekleşme olasılığı büyük.

Enflasyonda yükselişin devam etme olasılığı bir hayli kuvvetli. Geçtiğimiz hafta TCMB’nin yılın üçüncü enflasyon raporu toplantısında da bu yorumu takip etmiştik. Hatta bu yıl için enflasyon beklentisi %12.2 seviyesinden %14.1 seviyesine revize edilmişti. Bu bağlamda TCMB’nin beklediği ölçüde yılın son çeyreğinde belirgin bir düşüş olup olmayacağı belirsiz. Bu bağlamda gelecek datanın para politikasına olan etkisini de yorumlamak gerekiyor.

Öne çıkanlar

İlginizi Çekebilir;  ABD kaynaklı verilerden sonra oynaklık artabilir

Asya Pasifik Bölgesi’nde endeksler Salı günkü işlemlerde Avustralya Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde yön bulmakta zorlanıyor.Japonya’da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri hafif geriledi, Güney Kore’nin Kospi Endeksi ise sınırlı artış kaydetti.Çin ana karası ve Hong Kong’da endeksler sabah seansında negatif bölgede seyrediyor.

ABD Hazine Bakanlığı, borç limitinin geçerlilik süresinin dolmasıyla ülkenin temerrüde düşmemesi için olağanüstü tedbirleri devreye sokarak bazı borçlanma faaliyetlerini askıya aldı.ABD’de 2019’da hayata geçirilen yasayla askıya alınan yasal borç limitinin süresinin 31 Temmuz’da dolduğunu ve 1 Ağustos itibarıyla ABD’nin ödenmemiş borcunun yasal sınıra ulaştığını anımsatan Yellen, Hazine Bakanlığının 2 Ağustos’tan itibaren olağanüstü önlemleri uygulamaya başladığını aktardı.

IMF İcra Kurulu, global likiditeyi artırmak üzere Özel Çekim Hakkı’nın 650 milyar dolar yükseltilerek üye ülkelere dağıtılmasını onayladı.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Christopher Waller, Fed’in ekonomiye sağlamakta olduğu desteği azaltmaya Ekim ayına kadar başlayabileceğini söyledi. Waller, gelecek iki ayda açıklanacak verilerin istihdamda yeterli, tatmin edici artışa işaret etmeleri halinde varlık alımlarının azaltılmaya başlanmasına destek vereceğini vurguladı.

ABD Hazine Bakanlığı, Temmuz-Eylül döneminde piyasadan 821 milyar dolar borçlanılacağına yönelik tahminini 148 milyar dolar azaltarak 673 milyar dolara çekti

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), aralarında Yunanistan, İrlanda, Libya ve İran’ın da bulunduğu 16 ülke ve adayı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle “tüm seyahatlerden kaçının” tavsiyesinin verildiği “yüksek riskli ülkeler” listesine dahil etti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dış Sektör Raporu’nun 2021 sayısında küresel cari işlemler dengesizliklerinin salgınının etkisiyle 2020’de arttığını ve bu yıl daha da artmasının beklendiğini belirtti.

Gen İlaç payları 5 Ağustos tarihinden itibaren Yıldız Pazar’da işlem görmeye başlayacak.

Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, koronavirüs salgınında durumun öngörülemez olmasına karşın şu anda bir ek bütçe hazırlamayı düşünmüdeklerini söyledi.

İlginizi Çekebilir;  Piyasalarda gün ortası 23/12/2023 Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

AC Asia ex, Japan % -0,46 satıcılı

S&P 500 % 0,20 alıcılı

Euro Stoxx 50 % -0,26 satıcılı

 

Bir yanıt yazın

] }