Perşembe, Mart 28, 2024
Aracı Kurum Raporları

İşte endeksin yukarı hareketinde ilk kritik direnç seviyesi

Küresel piyasalarda, Cuma günü yayınlanan ABD istihdam raporunun hayal kırıklığına uğratması ve FED’in parasal teşviki erkenden azaltmaya başlayacağı beklentilerini zayıflatması ile risk iştahı yeniden arttırmaya başladı.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Temmuz ayında pandemi döneminin en hızlı artışını gösteren tarım dışı istihdam, Ağustos ayında beklentilerin çok altında kaldı. FED’in para politikasında istihdamı öncü olarak görmesi nedeniyle piyasalarda istihdam verisinin etkisi de yükseldi ve zayıf veri, FED’in yavaş adım atacağı beklentisini kuvvetlendirdi. FED Başkanı Powell’ın açıklamalarının ardından istihdamın da düşük gelmesiyle beraber ABD Dolar Endeksi, son bir ayın en düşük seviyesine gerilemişti ve artan risk iştahıyla beraber gelişen ülke paraları da yükselmeye devam etti. Dün ise dolar endeksi, 92.30 seviyesine sınırlı yükseliş gösterirken gelişmiş ülke para birimlerinde dolar karşısında sınırlı geri çekilme yaşandı.

Yurtiçinde para politikasına dair belirsizlik nedeniyle negatif ayrışan TL, TCMB’nin faiz indirimi baskısına karşılık Nisan ayından itibaren faizi %19’da korumasına olumlu tepki vermeye devam ediyor. Son açıklanan enflasyon oranının politika faizini aşması ve orta vadeli ekonomi programında da yılsonu enflasyon tahmininin TCMB tahmininden yüksek olması nedeniyle MB’nin sıkı para politikasına yakın vadede devam etmesi bekleniyor. Geçtiğimiz haftayı satış ağırlıklı bir seyirde kapatan BIST 100 endeksi, yeni haftanın ilk gününe yükselişle 1.478 puanı gördükten sonra günün ikinci yarısında yatay bir görünüm sergiledi. Endeks geçtiğimiz hafta gördüğümüz 1.485 seviyesine yakın seviyelerde seyir izlememiz 1.511 puanı kısa vadeli hedef haline getirirken, teknik seviye olarak önemli görülen 1.480 puan endeksin yukarı yönlü hareketlerinde ilk kritik direnç seviye olarak karşımıza çıkıyor. Borsa İstanbul’daki yükselişte küresel borsalardaki ralli ve yabancı yatırımcıların 4 haftadır hisse alımları etkili olmaya devam ediyor.

İlginizi Çekebilir;  Azalan ülke risk primi, BİST'te etkili oluyor

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Pazartesi günü 1.611 – 1.624 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.618 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 4.928 azalarak 486.232 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.616 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.627’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.670 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.602 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.627 ve 1,637 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.610 ve 1.601 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

 

Bir yanıt yazın

] }