Çarşamba, Mart 27, 2024
Aracı Kurum Raporları

MB’nin raporu TL tarafında etkili olabilir

Haftasonu 2022-2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Programa göre 2022 yılına ilişkin büyüme %5 olarak belirlenirken, 2023 ve 2024 içinde %5,5’lik büyüme hedefi belirlendi. Enflasyona yönelik beklentiler ise bu yıl için %16.2 olarak belirlenirken 2022 yıl sonu için %9,8’lik hedef belirlendi. Özellikle bu yıl için belirlenen tahmin TCMB’nin %14.1 olan tahminlerinin üzerinde olması dikkat çekici ve piyasa beklentileri ile daha uyumlu.

Yeni haftaya OVP ile başladık. Bunun yanında hem küresel hem de yerel bazda önemli gelişmelerin bulunduğunu hatırlatalım. İlk olarak yurtiçi tarafta gün içerisinde TCMB’nin “Aylık Fiyat Gelişmeleri” raporunu yayımlayacak ve raporda geçen hafta açıklanan ve %19.25 olarak gerçekleşen TÜFE verisi değerlendirilecek. Bankadan gelen açıklamalar TL tarafında etkili olabilir.

Küresel tarafta Perşembe günü ECB kararlarını yakından izleyeceğiz. Faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmezken özellikle Başkan Christine Lagarde para politikası kurulu kararları sonrası yapacağı açıklamalar önemli olacak. Euro Bölgesi’nde son dönemde yükselen enflasyona karşılık ECB üyelerinden şahin tonda açıklamaları takip ettik. Bu noktada özellikle pandemi acil durum varlık alım miktarında azaltıma gidilmesine yönelik yorumlar güçlü tonda gelmekte.

Lagarde’ın bu konuda gerçekleştireceği açıklamalar Euro tarafında oynaklık oluşturabilir. Haftanın son işlem günü ABD’de ÜFE verilerini karşılayacağız. ÜFE verisinin Ağustos ayında yıllık bazda %7.8’den % 8.2 seviyesine artış kaydetmesi bekleniliyor.

 

 

 

İlginizi Çekebilir;  Küresel piyasalarda belirsizlik sürüyor Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Bir yanıt yazın

] }