Cuma, Nisan 19, 2024
Ekonomi

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler – Endekste faiz tedirginliği

Merkez’in kararını beklerken gelen Sanayi üretiminin piyasalara etkisi pek olmadı tabii. Sanayi Üretimi, Temmuz’da, aylık bazda %4,2 daralırken yıllık bazda %8,7 arttı. Konsensüs beklenti yıllık bazda %15,1 artış kaydedeceği yönündeydi. Aylık daralma Nisan 2020’den bu yana gözlenen en sert seviyede gerçekleşti. Ana etmen olarak “Bayram tatilinin yarattığı iş günü kaybı ve köprü günü “ etkisi.

Aylık bazda da enerji hariç tüm ana sanayi gruplarında ve İmalat sektörü altında yer alan 24 sektörün 18’inde düşüş görüldü. Yine de ekonominin yeniden açılması ile hizmet sektörünün devreye girmesi, aşılanmadaki hızlanma ve turizmden de gelen destek 3Ç21 döneminde imalat sektöründeki görülen yavaşlamayı dengeleyici etmen olmasını beklemekteyiz. Öncü göstergelere baktığımızda; İmalat sanayi beklentilerini gösteren PMI Ağustos’ta 54’ten 54,1’e , KKO %76,4’den %76,8’e yükselirken , Elektrik tüketimi de %13,6 artış kaydetti.

Ödemeler dengesi de dün geldi; hizmet gelirlerindeki artış eğiliminin sürmesi cari açığın yıllık %66 azalış göstererek 0,68 milyar dolara gerilemesini 12 aylık kümülatif açığında 29,1 milyar dolardan 27,8 milyar dolara düşmesini sağladı. güçlü dış talebin etkisiyle toplam mal ihracatı Temmuz’da yıllık %12 arttı. Emtia fiyatlarındaki artış ve iç talepteki güçlü seyir toplam mal ithalatın da yıllık %17 artış kaydetmesine imkân verdi. Genel olarak baktığımızda ise jem finansman kanalının hem de net hata noksan kaleminde iyileşmenin devam ettiğini, Güçlü ihracatın ve finansman tarafında düzelmenin devam etmesinin de CDS’ler üzerindeki baskının azalmasına imkan sağladığını görmekteyiz. Öncü dış ticaret göstergeleri ve Turist trafiği OVP’deki 21 milyar dolarlık cari açık beklentisinin gerçekleşme ihtimalini yüksek tutmaktadır.

Ama biz fiyatlamalarda makro etmenlere pek odaklanmayıp, faiz indirimi olur mu olmaz mı tedirginliği ile 1433 ile 1447 aralığında salınım gösterdik. Banka Turizm Gıda ve Ticaret sektörü baskısı altında kaldı. Abd ve AB’de ise özellikle petrol ve doğalgaz gibi emtia fiyatlarında izlenen sert yükselişin etkisiyle pozitif gün geçirdiler. Bugün veri açısında en önemli maddesi ABD’den gelecek TÜFE verisi olacak. ABD’de tüketici fiyatları Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 artarken, yıllık bazda yüzde 5,4 seviyesinde gelmişti. Enflasyonun piyasa beklentisinden daha yüksek gelmesi tahvil alımlarının azaltılmasına yönelik beklentilerin öne çekilmesine neden olacağından risk iştahın azalmasına imkan sağlayacaktır.

İlginizi Çekebilir;  Yabancıların favori hisse senetleri Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Öne çıkanlar

Asya Pasifik Bölgesi’nde hisse senetleri Salı günkü işlemlerde yatırımcıların ABD’de açıklanacak Ağustos ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi verilerine odaklanmaları ile karışık seyretti.Çin ana karasında Shenzen Endeksi artış kaydetti, Şanghay Bileşik ise hafif geriledi.Japonya’da Nikkei 225 Endeksi 1990’dan bu yana en yüksek kapanışına ilerliyor. Güney Kore’de Kospi Endeksi’de yükseliyor. 

ABD’de 2008-2009 global finans krizinin ardından ortaya konan ve Dodd-Frank Wall Street reform yasası olarak bilinen finans sektörü regülasyonlarının mimarları, ABD Başkanı Biden’i Jerome Powell’ı yeniden Fed Başkanı olarak ataması yönünde uyardılar. 

Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamaya göre, Europap Tezol Kağıt hisseleri 15 Eylül’den itibaren 13,87 TL baz fiyat ile Yıldız Pazar’da işlem görmeye başlayacak.  Fransa Merkez Bankası 2021 yılı ekonomik büyüme tahmini yüzde 5,8’den yüzde 6,3’e yükseltti. Fransa Merkez Bankası 2022 yılı büyüme tahminini %4,1’den %3,7’ye indirdi. Fransa Merkez Bankası 2023 yılı büyüme tahmini %2,1’den %1,9’a revize etti. 

ABD’de federal bütçe mali yılın ilk 11 ayında 2.7 trilyon dolar açık verdi. Ağustos ayında ise federal bütçe açığı 171 milyar dolar oldu. Bütçe harcamaları Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarak 439 milyar Dolar seviyesinde gerçekleşti. 

Finansal İstikrar Komitesi toplantısı Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan başkanlığında gerçekleştirildi. Elvan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Finansal İstikrar Komitesinin toplandığını belirterek, “Toplantıda finansal sektörün görünümü, risk ve fırsatlar ile makro ihtiyati tedbirlere ilişkin değerlendirmelerde bulunduk.” ifadesini kullandı. 

ABD Başkanı Biden 24 Eylül’de Avustralya Hindistan ve Japonya liderlerini Beyaz Saray’da ağırlayacak. 

İlginizi Çekebilir;  Alarko Hisse Net Yorumlar 2023, Alarko GMYO Hisse Senedi Fiyat, Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Hisse Grafik

Rusya, dört şehirden daha Türkiye’ye uçuşların başlayacağını duyurdu. Rus hükümetinden yapılan açıklamada, 21 Eylül itibarıyla Pskov, Magadan, Murmansk ve Çita’da bulunan havalimanlarından da Türkiye’ye hava yolu ulaşımının açılmasına karar verildiği belirtildi. 

Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkanı Lowe, bankanın tahvil alım programını muhtemelen 2022 yılında sonlandıracağını belirtti. 

Vietnam’da yaşanan tedarik zinciri sorunları ABD’li şirketlerin kârları üzerinde olumsuz etki gösteriyor. Bloomberght.com’da yer alan habere göre, Çok sayıda ABD’li üretici ve perakendeci, fabrikaların kapanmasına neden olan ve ülkenin ihracatını tehdit eden Vietnam’ın zorlu antivirüs önlemlerinin etkileri konusunda uyarıyor. Ve bu durum S&P 500’ün kazançlarına yönelik baskı yaratabilecek üçüncü çeyrek karları üzerindeki artan tedarik zinciri baskısını artırıyor. 

AC Asia ex, Japan % 0,29 alıcılı 

S&P 500 % 0,18 alıcılı 

Euro Stoxx 50 % 0,26 alıcılı

 

Bir yanıt yazın

] }