Cuma, Nisan 19, 2024
Ekonomi

Evergrande krizi ne gibi riskler barındırıyor

Küresel hisse senedi piyasaları Salı günü salgın/sistemik risk/ korkularıyla boğuştu ve Çinli Emlak devi Evengrande Group’un devasa borçlulukla temerrüde düşebileceği ve bunun küresel ekonomide yaratacağı potansiyel domino etkisiyle yatırımcıları daha riskli varlıklardan kaçmaya sevk etti.

305 milyar dolarlık borcunun bir çöküş durumunda Çin’in finansal sisteminde kayıpları tetikleyebileceği korkusuyla Evengrande önceki gün %10 değer kaybederek %7’ye kadar düştü.

Çin’in 4 numaralı emlak geliştiricisi Sunac ve devlet destekli Greentown China gibi diğer emlak hisseleri Salı günü bir önceki seanstaki ağır kayıplarının bir kısmını telafi etti. Çin hükümeti Evergrande’deki kriz konusunda büyük ölçüde sessiz kaldı ve resmi tatil sırasında büyük devlet medyasında firmanın sorunlarından bahsedilmedi. Evergrande için büyük bir test bu hafta ; Perşembe günü Mart 2022 tahviline ilişkin 83,5 milyon dolar faiz ödeyecek. Mart 2024 için de 29 Eylül’de ödenmesi gereken 47.5 milyon dolarlık bir ödemesi daha var. Evergrande, planlanan ödeme tarihlerinden itibaren 30 gün içinde faizi ödeyemezse, her iki tahvil de temerrüde düşecektir. Herhangi bir temerrüt senaryosunda, dağınık bir erime, yönetilen bir çöküş veya Pekin tarafından daha az muhtemel bir kurtarma olasılığı arasında bocalayan Evergrande’nin tahvilleri yeniden yapılandırması gerekecek, ancak yatırımcılar için düşük bir toparlanma oranı beklenmekte. Çin hükümetininde Evergrande’ye doğrudan destek vermesini beklenmiyor. Pekin’in ancak birden fazla büyük geliştiricinin başarısız olmasına ve ekonomiye sistemik riskler oluşturmasına neden olan geniş kapsamlı bir bulaşma varsa adım atmak zorunda kalacağı beklenmekte. Uzun vadede, daha yavaş Çin büyümesinin çevre ülkelere zarar verdiğini görebiliriz. Örneğin Avustralya borsası, ülkenin büyük demir cevheri madencileri BHP (BHP.AX) , Rio Tinto (RIO.AX) ve Fortescue Metals’in (FMG.AX) hisselerindeki düşüş Evergrande’deki gelişmelerin talebi etkileme riskinden kaynaklandı. Şu an itibariyle, Evergrande durumundan küresel ekonomi için herhangi bir sistemik risk görmüyorum, ancak piyasaların etkilenmesi için herhangi bir sistemik risk olması da gerekmiyor. Evergrande baskısının yanında bir de Biden’in 4 trilyon dolarlık paketinin görünümün belirsizliğinden ve ABD borç tavanını yükseltme veya askıya alma ihtiyacından kaynaklanan risklerde etkilenince Yatırımcılar küresel ekonomiye yayılma riskinden endişe ederken, dünya hisseleri geriledi ve dolar güçlendi. Ama 07:40 itibariyle baktığımızda bir sakinleşme var. Yuan Pazartesi günkü düşüşün çoğunu toparlayarak Dolar başına 6.4700 seviyesinde, Euro, güvenli liman yen dolar karşısında 109.48 yen’e düşerken, bir ayın en düşük seviyesi 1.1700$’a dokunduktan sonra 1.17348$’ den işlem görürken, 10 yıllık ABD Hazine getirisi %1,3226’ya yükseldi, ancak ABD Merkez Bankası’nın bugün başlayacak olan iki günlük politika toplantısına baktıkça hareketler nispeten hafifledi

İlginizi Çekebilir;  VİOP'ta endeks kontratı güne düşüşle başladı Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Öne çıkanlar

Asya hisse senetleri Salı günkü işlemlerde yatırımcıların yaklaşan Fed toplantısına odaklanması ve Evergrande krizinin yarattığı ağırlık ile gerilemeye devam etti. 

Japonya hisse senetleri Pazartesi günkü tatilden yüzde 2’ye varan kayıplarla döndü. Önceki gün yüzde 3’e varan kayıplar kaydeden Hong Kong’un Hang Seng Endeksi Salı günü daha sınırlı da olsa kayıplarını sürdürdü. Avustralya’da endeks yatay bir seyirde.

S&P 500 Endeksi yüzde 2,9 kayıpla yaklaşık 1 yılın en sert düşüşünü gördü. Endeks New York saatiyle 15:20’de en büyük düşüşünü görürken, kapanışa yakın kayıplarını geri vererek günü yüzde 1,7 düşüşle 4.359,59 puandan tamamladı. Microsoft Corp, Alphabet Inc, Amazon.com Inc, Apple Inc, Facebook Inc ve Tesla Inc, S&P 500’deki en sert düşüş yaşayan şirketler arasındaydı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’deki iş insanlarının art niyetli, hukuki ve tarihi gerçeklerden uzak faaliyetlere karşı sağlam bir duruş sergileyeceğine inandığını ifade etti. Erdoğan, “İş insanlarımızla birlikte salgın sonrası dönemi doğru şekilde değerlendirmemiz halinde 100 milyar dolar hedefimize rahatlıkla ulaşacağımıza inanıyorum” dedi 

Biden, federal hükümetin Ekim ayında kapanmasının düşmesinin önüne geçmek için federal borçlanma tavanı uygulamasının 2022 Kasım ayında yapılacak Kongre ara seçimlerine kadar askıya alınmasına yönelik planı destekliyor. 

İspanya, AB Komisyonu’ndan üye ülkeleri enerji fiyatlarında artış ile mücadele için kullanabilecek ve AB kurallarını ihlal etmeyecek tedbirler konusunda yönlendirmesini, bilgilendirmesini istedi. 

Morgan Stanley stratejistleri, belirli ekonomik göstergeler temelinde S&P 500’ün hızlı bir düzeltme hareketi doğru yönelmesinin muhtemel olduğunu düşünüyorlar. 

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai ile İngiltere Ticaret Bakanı Anne-Marie Trevelyan, Çin ve piyasa ekonomisi olarak tanımlanamayacak diğer ülkelerin piyasaları bozucu uygulamalarının düzeltilmesi için ABD ile Britanya arasında görüşmelerin devam ettirilmesinde anlaştılar. 

İlginizi Çekebilir;  Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Bankalarca Kamuya Açıklanacak Finansal Tablolar ile Bunlara İlişkin Açıklama ve Dipnotlar Hakkındaki değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Çin hükümetinin zor durumdaki gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande Group’u kurtarmak için herhangi bir doğrudan destek sağlamasını beklemediklerini bildirdi. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Avrupa’nın önde gelen bankalarının 2021 yılının üçüncü çeyreğinde gelirlerindeki iyileşme eğiliminin devam etmesinin beklendiğini duyurdu. 

ABD ile İngiltere, Çin ve piyasa ekonomisi olarak tanımlanamayacak diğer ülkelerin piyasaları bozucu uygulamalarının düzeltilmesi için görüşmelerin devam ettirilmesinde anlaştı. 

Robinhood Markets, yeni bir kripto cüzdanını ve kriptopara transfer özelliğini test ediyor. Test edilen özellikler Robinhood’un müşterilerine dijital para alma ve gönderme imkanı verecek-Bloomberg 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya Enerji Bakanı Nikolay Şulginov ve Gazprom Başkanı Aleksey Miller ile görüşerek, iki ülke arasındaki enerji projelerini değerlendirdi. 

AC Asia ex, Japan % -0,27 satıcılı 

S&P 500 % 0,61 alıcılı 

Euro Stoxx 50 % 0,50 alıcılı

 

Bir yanıt yazın

] }